Ponúknu vám veľa peňazí, no nakoniec vás okradnú. Ako nenaletieť sugar daddy podvodníkom?

ta3/Alžbeta Múcsková
7.5.2023 00:00

Podvodníkom na internete môže naletieť každý, a to aj mladí ľudia, ktorí sú zväčša technicky zdatnejší, než ich rodičia či starí rodičia. Jedným z typov podvodníkov sú ľudia, ktorí sa vydávajú za osamelých milionárov a svojim obetiam ponúkajú peniaze iba za spoločnosť, telefonáty či konverzáciu. Ako sa pred nimi môžu ľudia chrániť?

Ponúknu vám veľa peňazí, no nakoniec vás okradnú. Ako nenaletieť sugar daddy podvodníkom?
Profimedia

Sugar daddy, sugar mommy

Pojem sugar daddy alebo sugar mommy definuje portál Britannica ako bohatého staršieho muža či ženu, ktorí niekomu dávajú peniaze či dary výmenou za sex alebo priateľstvo. Ide o osoby, ktoré sú bohaté, no cítia sa osamelo či zbytočne. Využívajú tak svoje finančné prostriedky na získavanie ľudskej spoločnosti. Ich vzťah môže zahŕňať sexuálne aktivity, no taktiež môže ísť iba o platonické priateľstvo. 

Vyhľadávajú zväčša mladých ľudí, ktorí majú finančné problémy. Za poskytnuté dotácie a dary im následne tieto mladé osoby, ktoré sa nazývajú sugar babies, ponúknu svoj čas, vedú s nimi rozhovory, chodia s nimi na večere či rôzne akcie a v niektorých prípadoch im ponúkajú aj svoje telo. 

Prečo by však niekto vôbec chcel rozdávať svoj majetok iba za chvíľu spoločnosti? "Cítia sa dobre, keď môžu iným pomôcť dosiahnuť niečo, čo by sa im pravdepodobne bez nich nepodarilo. Môže za tým byť spasiteľský komplex, alebo aj pocit moci," povedala pre portál VICE psychologička Seema Hingorranyová z Bombaja, ktorá niekoľkým mužom, ktorí fungovali ako sugar daddies, poskytovala poradenstvo.

V prípade výmeny financií za sexuálne služby je toto konanie vo väčšine svetových krajín nezákonné a označované za prostitúciu. To však neplatí, pokiaľ ľudia dávajú svojim spoločníkom peňažné dary iba za spoločnosť či rozhovor. Takéto činy zatiaľ podľa portálu Find Law nie sú definované v zákonoch a nedajú sa právne potrestať.

Podvodníci

Rizikom vyhľadávania takýchto služieb sú však podvodníci, ktorí sa vydávajú za sugar daddies alebo sugar mommies. Nejde im o to pomôcť niekomu a získať priateľstvo či lásku, chcú iba okradnúť mladých naivných ľudí v zlej finančnej situácii. Podvodníci ich zvyčajne kontaktujú prostredníctvom sociálnej siete, kde im sľúbia peňažnú odmenu za spoločnosť a priateľstvo. 

"Je to v podstate viac premyslená a vylepšená forma reťazových elektronických správ od takzvaných nigérijských princov, ktorí svojim obetiam sľúbili milióny eur po tom, ako im pošlú nejakú sumu, vylákanú pod akousi zámienkou, ako napríklad právne služby," vysvetlil pre ta3 poradca pre kybernetickú bezpečnosť Karol Suchánek. Zdôraznil však rozdiel v tom, že pri týchto e-mailoch podvodníci hľadali naivných a nevedomých ľudí bez toho, aby do toho vložili priveľkú námahu. 

Globálna spoločnosť zaoberajúca sa digitálnou bezpečnosťou ESET zase uvádza, že naopak falošní sugar daddy či sugar mommy pracujú na tom, aby ich profily na sociálnych sieťach vyzerali dôveryhodne, a taktiež investujú čas do komunikácie so svojou obeťou, aby získali jej dôveru. "Existujú rôzne spôsoby, ako môže podvod so sugar daddym fungovať. Všetky však majú rovnaký výsledok pre obeť, ktorá zostane vyčerpaná, ponížená, nahnevaná a s prázdnymi vreckami," píše spoločnosť na svojej stránke

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok