Ponúknu vám veľa peňazí, no nakoniec vás okradnú. Ako nenaletieť sugar daddy podvodníkom?

ta3/Alžbeta Múcsková
7.5.2023 00:00

Podvodníkom na internete môže naletieť každý, a to aj mladí ľudia, ktorí sú zväčša technicky zdatnejší, než ich rodičia či starí rodičia. Jedným z typov podvodníkov sú ľudia, ktorí sa vydávajú za osamelých milionárov a svojim obetiam ponúkajú peniaze iba za spoločnosť, telefonáty či konverzáciu. Ako sa pred nimi môžu ľudia chrániť?

Ponúknu vám veľa peňazí, no nakoniec vás okradnú. Ako nenaletieť sugar daddy podvodníkom?
Profimedia

Falošné dôkazy

Podvodníci sú v mnohých prípadoch technicky i sociálne zdatní. Dokážu fabrikovať falošné snímky či videá obrazovky, ktoré svojim obetiam následne poskytujú ako dôkazy. Môžu to byť napríklad videá iných sugar babies, ktoré hovoria, že ich sugar daddy či sugar mommy naozaj vyplatili, alebo nahrávky obrazovky, na ktorých sa píše, že podvodník už obeti odoslal platbu. Pri týchto videách taktiež radi obetiam ukážu ich nepravdivý stav účtu, na ktorom svietia milióny dolárov či eur. 

Namiesto tradičných kybernetických útokov využívajú na svoje podvody sociálne inžinierstvo, teda manipuláciu. "Obete sa snažia dostať po psychickej stránke a využívajú na to rôzne triky," popísal Suchánek. Dodal, že ľudí, ktorých oslovujú, si môžu vyberať buď náhodne, alebo sa zameriavajú na užívateľov oficiálnych sugar daddy zoznamiek. 

Dôležité pre podvodníkov však je, aby bola ich obeť z inej krajiny. "Platí pre nich akési pravidlo, že neokrádajú ľudí v krajine, v ktorej žijú. Oslovujú najmä osoby žijúce v iných štátoch. Pri nahlásení podvodu a krádeže je totiž omnoho ťažšie takýto prípad vyšetriť," uviedol poradca. Polícia podľa neho často ani nemá kapacitu riešiť takéto veci, respektíve pre ňu nie sú prioritné. Procesy sú tak dlhé a komplikované. Práve preto je podstatná prevencia a všeobecné povedomie o problematike.

Prevencia

Mladí ľudia vedia o týchto prípadoch najmä pre to, že ich niekto podobný v minulosti kontaktoval. V takom prípade zvyčajne správu odignorujú, pokiaľ sa však niekto nachádza v zlej finančnej situácii, vidina rýchleho a veľkého zisku ich môže ľahko zlákať. "Aby predišli tomu, že ich niekto okradne, je dobré mať o tejto problematike nejaké vedomosti. Je viacero varovných signálov, pri ktorých si vieme overiť, či je daný sugar daddy skutočný," povedal Suchánek.

Obetiam radí vyhľadať si ho na interne a skontrolovať, či informácie na iných sociálnych sieťach súhlasia s tým, čo povedal. Je dobré overiť si aj, či neexistujú viaceré profily s rovnakým užívateľským menom. Podvodníci sa taktiež odmietnu s obeťou stretnúť osobne, zvyčajne je to dokonca nemožné, pretože sú v inej krajine. V neposlednom rade sa ich treba pýtať osobné otázky. Pokiaľ nechcú odpovedať, alebo sa ich odpovede zo dňa na deň líšia, ide o podvodníkov.

Najväčším varovným signálom zo všetkých však je, pokiaľ si vypýtajú istú čiastku peňazí dopredu alebo pošlú falošný email o potrebnom poplatku za prevzatie finančného daru. "Môžu si vypýtať rovno údaje z platobnej karty, prevod peňazí na účet či platbu pomocou kryptomien. Pre získanie peňazí na diaľku majú vďaka internetu nekonečné možnosti," dodal poradca. Taktiež radí vybaviť si v banke poistenie pred kybernetickými útokmi, ktoré by malo v prípade krádeže zaistiť získanie financií naspäť.

Mail Alžbeta Múcsková
Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok