Top udalosti týždňa: Prezidentka na Ukrajine, banícke nešťastie, výkony mladých hokejistov či požiar na Kryme

ta3 TASR ČTK
30.4.2023 19:00

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel navštívili Ukrajinu. V Bani Nováky pravdepodobne došlo k zapáleniu a vyhoreniu metánu. Pápež František navštívil Maďarsko. Slovenskí hokejisti do 18 rokov potešili fanúšikov výbornými výkonmi na MS. Po nemiestnom žarte spolužiačok vypila šiestačka dezinfekčný prostriedok. Na Kryme vypukol požiar, príčinou bol útok dronom. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Prezidentka na Ukrajine, banícke nešťastie, výkony mladých hokejistov či požiar na Kryme
TASR/Martin Baumann

Nešťastie v Bani Nováky

V stredu podvečer došlo v Bani Nováky pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Nešťastie si vyžiadalo deväť zranených. Štyria ťažko zranení baníci boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici. Dvoch z nich prepustili domov. 

Inšpektori pokračujú vo vyšetrovaní výbuchu v Bani Nováky. Pracovisko v podzemí je už v bežnom režime. V piatok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva SR Mária Pavlusík.

Vyšetrovanie v piatok zabezpečujú inšpektori na povrchu. "Pokračuje sa v kontrole banskej dokumentácie a vypočúvaní svedkov. Rovnako sa tak bude vyhotovovať zápisnica zo štvrtkovej obhliadky miesta mimoriadnej udalosti," uviedla Pavlusík. Pracovisko v podzemí bane je v piatok podľa nej už plne funkčné a obsadené zamestnancami v bežnom pracovnom režime.

Pápež v Maďarsku

Pápež František v nedeľu v Budapešti odslúžil omšu pod holým nebom, kde okrem iného desaťtisíce veriacich vyzýval, aby otvorili svoje srdcia a dvere trpiacim, ľuďom v núdzi a migrantom, ktorí hľadajú ochranu. Na námestí pri sídle maďarského parlamentu sa za krásneho počasia zišlo vyše 50-tisíc ľudí, uviedla agentúra AP. Bohoslužbu sledovali aj maďarskí politici vrátane premiéra Viktora Orbána, ktorý je známy svojím tvrdým postojom voči utečencom z moslimských krajín. 

František ocenil to, že Maďarsko prijalo desaťtisíce utečencov z Ukrajiny a v sobotu sa v chráme svätej Alžbety so stovkami utečencov stretol. Jeho slová sú vnímané najmä v kontraste s tým, ako tvrdo maďarská vláda postupovala voči utečencom z neeurópskych krajín. Orbán tvrdí, že Maďarsko musí hájiť svoje hranice a svoju kultúru. Buduje si však aj obraz politika, ktorý sa zasadzuje o kresťanské hodnoty.

Pápež pricestoval do Maďarka v piatok, za sebou už má stretnutie s prezidentkou Novákovou, premiérom Orbánom, zástupcami cirkevnej obce i občianskej spoločnosti. Do Vatikánu sa vrátil v nedeľu.

Pozrite si, ako to pred budovou maďarského parlamentu vyzeralo počas nedeľnej omše:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok