Do bane v Novákoch sa sfáral tím vyšetrovacích inšpektorov, začalo sa aj vypočúvanie svedkov

ta3
27.4.2023 20:05

Banskí inšpektori vo štvrtok zdokumentovali situáciu a stav Bane Nováky po stredajšej havárii. Začalo sa aj vypočúvanie svedkov, prebieha kontrola banskej dokumentácie. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík.

"Na základe prvého šetrenia môžeme potvrdiť, že čidlá na metán sú v bani funkčné, okrem týchto budú zamestnanci chránení i osobnými meračmi. Prebieha taktiež kontrola príslušnej banskej dokumentácie a v priebehu dňa začalo i vypočúvanie svedkov," uviedla Pavlusík. Po zabezpečení nevyhnutných úkonov bude nasledovať vykonávanie drobných opráv v bani, po ktorých bude v priestore možné opäť dobývať.

V podzemí na mieste nešťastia v priebehu dopoludnia v zdokumentovali situáciu a stav bane po havárii, pričom následne vedúci vyšetrovania uvoľnil pracovisko pre potreby organizácie ďalších šetriacich, ako i sanačných prác.

V Bani Nováky došlo v stredu pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave. Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia, dozor v trestnej veci bude vykonávať prokurátor Krajskej prokuratúry Trenčín. 

Téme sa vo štvrtok venoval redaktor Martin Dušička.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok