Top udalosti týždňa: Prezidentka na Ukrajine, banícke nešťastie, výkony mladých hokejistov či požiar na Kryme

ta3 TASR ČTK
30.4.2023 19:00

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a český prezident Petr Pavel navštívili Ukrajinu. V Bani Nováky pravdepodobne došlo k zapáleniu a vyhoreniu metánu. Pápež František navštívil Maďarsko. Slovenskí hokejisti do 18 rokov potešili fanúšikov výbornými výkonmi na MS. Po nemiestnom žarte spolužiačok vypila šiestačka dezinfekčný prostriedok. Na Kryme vypukol požiar, príčinou bol útok dronom. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

Top udalosti týždňa: Prezidentka na Ukrajine, banícke nešťastie, výkony mladých hokejistov či požiar na Kryme
TASR/Martin Baumann

Prezidenti na Ukrajine

Do ukrajinskej metropoly v piatok ráno dorazili český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Pricestovali vlakom krátko po tom, čo sa mnoho miest na Ukrajine vrátane metropoly stalo v noci na piatok terčom novej série ruských raketových útokov. Prezidentka sa k ceste na Ukrajiny vyjadrila na sociálnych sieťach. "Naše posolstvo je jasné: s Ukrajinou nás spája nielen hranica a spoločná minulosť, ale aj spoločná budúcnosť," uviedla Čaputová. 

Pavel a Čaputová sa v Kyjeve stretli so svojim ukrajinským kolegom Volodymyrom Zelenským. Povedali mu, že budú presadzovať, aby rozhovory o vstupe Ukrajiny do Európskej únie začali do konca tohto roka. Prezidenti všetkých troch krajín zároveň podpísali deklaráciu o spolupráci a partnerstve. Deklarácia sa okrem iného venuje zdieľanej histórii troch krajín alebo uznaniu podielu Ukrajiny na medzinárodnej bezpečnosti vzhľadom na jej boj proti ruskej vojenskej agresii.

Český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si položením vencov uctili padlých obrancov Ukrajiny. V Kyjeve si počas svojej návštevy pripomenuli aj dobrovoľnícku Českú družinu, ktorá je považovaná za začiatok československých légií v Rusku.  

Prezidentka v piatok v rámci svojej návštevy navštívila aj centrum pre sexuálne zneužívané a týrané ženy, na ktorého činnosť prispelo i Slovensko. Prezidentka podotkla, že mnohé z klientok centra sú obete sexuálnych vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi. "Hovorila som so ženou, ktorú opakovane znásilnili, bili a držali v zajatí i napriek tomu, že bola tehotná. Dieťa potratila a muža jej zabili," napísala Čaputová na sociálnej sieti. 

Prezidentka Čaputová sa v sobotu v rámci svojej návštevy Ukrajiny stretla s ukrajinským generálnym prokurátorom Andrijom Kostinom a od predstaviteliek ukrajinského verejného sektora si prevzala ocenenia. V rámci svojej návštevy Ukrajiny navštívila i pivnicu v obci Jahidne, kde ruskí vojaci takmer mesiac držali 367 osôb. Prezidentka podmienky dedinčanov v pivnici prirovnala ku koncentračným táborom. Rusi Jahidne obsadili vlani krátko po vpáde na Ukrajinu a 367 ľudí, čiže takmer všetkých jej obyvateľov, nahnali do pivnice tamojšej školy s rozlohou menej ako 200 štvorcových metrov.  

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok