Buď podporujete Putina alebo čelíte cenzúre. Vojna na Ukrajine rozdelila ruských umelcov

ta3/Samuel Drozda
4.5.2023 06:00

Vojna s Ukrajinou rozdelila ruskú umeleckú komunitu, píše BBC. Tí, ktorí ju podporujú, sa tešia vládnej podpore, ale tí, ktorí sú proti vojne, sa dostali pod obrovský tlak, aby neprekročili žiadne hranice.

Buď podporujete Putina alebo čelíte cenzúre. Vojna na Ukrajine rozdelila ruských umelcov
AP Photo/Luca Bruno

Film a divadlo

Rozdiely sú výrazné aj medzi hviezdami filmu či divadla. Nikita Mikhalkov je jedným z najuznávanejších ruských hercov a filmových režisérov. Jedným z vrcholov jeho kariéry je oscarová dráma Unavení slnkom (Burnt By The Sun), ktorú režíroval a aj v nej hral. Mikhalkovove názory sú veľmi blízke oficiálnej ideológii Kremľa: je nábožensky konzervatívec a zastáva extrémne protizápadné názory. Tieto konšpiračné teórie zdieľa vo svojej televíznej relácii Besogon (Exorcista), ktorú vysiela štátna televízia a údajne ju sleduje aj prezident Putin. V roku 2007 bol spoluautorom otvoreného listu, v ktorom vyzval ruského prezidenta, aby sa v rozpore s ústavou snažil o tretie prezidentské obdobie. V tom istom roku Michalkov nakrútil film na oslavu Putinových 55. narodenín, ktorý v ten deň odvysielala štátna televízia. 

Filmový režisér stojí na čele Zväzu ruských filmových tvorcov od roku 1997. Od štátu vo svojej kariére získal množstvo ocenení a finančných prostriedkov, vrátane ceny ministerstva obrany za "rozvoj kultúry a umenia vo vlasti" a 2 milióny dolárov zo štátnej kasy na pokračovanie svojho filmu Unavení slnkom. V roku 2022 podporil ruskú vojnu proti Ukrajine, pričom papagájoval Putinovu rétoriku, že na Ukrajine vládne "nacistický režim" a že samotný ukrajinský jazyk je prejavom nenávisti voči Rusku. Za svoju úlohu pri šírení "kremeľských propagandistických príbehov" bol Michalkov takisto sankcionovaný Európskou úniou.

Herečka Liya Akhedzhakova zastáva veľmi odlišné politické názory a jej kariéra sa uberá diametrálne rozličnou trajektóriou. Preslávila sa v 70. rokoch vďaka úlohám vo veľmi populárnych sovietskych filmoch ako sú Irónia osudu a Služobný román, ako aj početnými predstaveniami v Sovremenniku, jedno z najlepších moskovských divadiel. Od rozpadu ZSSR sa herečka nevyhýbala zverejňovaniu svojich politických názorov a často tvrdo kritizovala politiku ruskej vlády.

Na zhromaždení v Moskve v roku 2014 ocenila takzvaný Euromajdan - protesty v Kyjeve, ktoré viedli k zvrhnutiu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a počiatočnej ruskej invázii na Ukrajinu. Potlesk a skandovanie podpory sa ozvali, keď Achedžaková vyzvala dav, aby si uctili prodemokratických demonštrantov zabitých v hlavnom meste Ukrajiny. Po tom, ako Putin spustil rozsiahlu inváziu na Ukrajinu, takéto zhromaždenia boli v Rusku nepredstaviteľné. 

V deň invázie Akhedzhakova v nezávislej televízii Dozhd vyzvala umeleckých kolegov a známe osobnosti, aby sa proti nej postavili. "Vyzývam všetkých ľudí z kultúry - nastal čas, aby sme sa vyjadrili. Musíme sa ozvať. Nedostaneme ďalšiu šancu. Prebieha vojna a je toľko klamstiev, celé more klame," povedala. O necelý týždeň neskôr bola televízia Dožd donútená presťahovať sa do zahraničia pre sprísňujúcu sa cenzúre a obavy o svojich zamestnancov.

O rok neskôr Akhedzhakova po 45. rokoch stratila svoju poslednú úlohu v divadle Sovremennik. Podľa herečky jej novovymenovaný riaditeľ divadla povedal, že bolo "zaplavené" listami, ktoré ju kritizovali - prax, ktorá pripomína štátom organizované prenasledovacie kampane počas éry Sovietského zväzu.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok