Už natočené filmy by nemali prerábať, myslí si Spielberg. Vyhovieť modernej citlivosti považuje za chybu

ta3 čtk
26.4.2023 23:59

Predtým natočené filmy by sa nemali prerábať tak, aby vyhoveli modernej citlivosti. Sedemdesiatšesťročný americký režisér Steven Spielberg to uviedol na stretnutí Time 100 Summit, informoval denník The Guardian.

Už natočené filmy by nemali prerábať, myslí si Spielberg. Vyhovieť modernej citlivosti považuje za chybu
TASR/AP

Spielberg tiež ľutoval, že vo verzii hitu E.T. - Mimozemšťan z roku 1982, vydaný pri príležitosti 20. výročia, mali policajti vysielačky namiesto zbraní.

"Bola to chyba. Nikdy som to nemal urobiť. E.T. je produktom svojej doby. Žiadny film by nemal byť revidovaný optikou, ktorú film nahliadame dnes, či už dobrovoľne alebo z donútenia," uviedol Spielberg. "Nikdy som si nemal zahrávať s archívmi svojho vlastného diela a nikomu to neodporúčam. Všetky naše filmy sú akýmsi ukazovateľom toho, kde sme boli, keď sme ich natáčali, aký bol svet a čo svet prijímal, keď sme tie príbehy zverejnili. Takže je mi naozaj ľúto, že to tam je,“ povedal americký režisér.

Spielberga sa opýtali na kontroverznú reedíciu diela Roalda Dahla, ktorá zahŕňala zmenu slov ako "tučný" na "obrovský" a "škaredý a beštiálny" na obyčajné "beštiálny". Režisér uviedol, že s tým nesúhlasí. "Pre mňa je (Dahlova tvorba) nedotknuteľná. Je to naša história, je to naše kultúrne dedičstvo. Neverím v cenzúru v tomto zmysle," dodal Spielberg.

Medzi ďalších autorov, ktorých diela boli v poslednej dobe upravené pre moderných čitateľov, patrí autorka detektívnych príbehov Agatha Christie alebo tvorca agenta 007 Jamesa Bonda Ian Fleming.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok