Buď podporujete Putina alebo čelíte cenzúre. Vojna na Ukrajine rozdelila ruských umelcov

ta3/Samuel Drozda
4.5.2023 06:00

Vojna s Ukrajinou rozdelila ruskú umeleckú komunitu, píše BBC. Tí, ktorí ju podporujú, sa tešia vládnej podpore, ale tí, ktorí sú proti vojne, sa dostali pod obrovský tlak, aby neprekročili žiadne hranice.

Buď podporujete Putina alebo čelíte cenzúre. Vojna na Ukrajine rozdelila ruských umelcov
AP Photo/Luca Bruno

Hudba a Putin

Ak v Rusku prehovoríte, môže to mať dôsledky. Môžu vás zabiť, uväzniť alebo prinútiť odísť do exilu, a ak ste umelcom, môžu vás tiež odstaviť od kľúčových platforiem a priestorov. Andrej Makarevič je jedným z najznámejších umelcov, ktorí upadli do nemilosti po tom, ako kritizoval vládu Vladimira Putina, píše web BBC. Počas sovietskej éry sa dostal do povedomia ako frontman rockovej skupiny Mashina Vremeni (Stroj času). Štátna televízia ho raz nazvala "Beatle perestrojky", čo odkazuje na rozsiahly program reforiem sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova s totožným názvom.

Postupom času bol však Makarevič voči Putinovi čoraz viac kritický. Po počiatočnej ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2014 Makarevič napísal pieseň s názvom "Moja krajina sa zbláznila" (My Country Has Gone Mad) a zúčastnil sa protivojnových protestov. Násladne však po celom Rusku zrušili sériu jeho koncertov, z čoho Makarevič obvinil Kremeľ. Tvrdil, že organizoval kampaň prenasledovania. Po začatí vojny vo februári 2022 Makarevič opustil Rusko. "Ukázalo sa, že ľudia sú oveľa ľahšie manipulovateľní. Viac neinformovaní a agresívni," povedal v rozhovore. Makarevič a umelci, ktorí kritizovali Kremeľ, boli v Rusku oficiálne označení za "zahraničných agentov".

Nikolaj Rastorgujev je naopak príkladom, ako môže štát v Rusku zvýhodňovať a uprednostňovať interpreta. Je hlavným spevákom skupiny Lyube, ktorá je často označovaná ako "Putinova obľúbená skupina". Je hlasným zástancom politiky Kremľa vrátane "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Na rozdiel od Makareviča sa zdá, že Rastorgujev si už roky užíval ľahký prístup k najlepším priestorom v Rusku. 

Rastorgujev a jeho skupina hrali na masových zhromaždeniach organizovaných Kremľom na najväčšom ruskom štadióne Lužniki, na ktorých sa zúčastnil aj prezident Putin. Skupina je tiež autorom piesne, ktorá oslavuje most, ktorý spája anektovaný Krym s Ruskom. Ako príklad vplyvu kapely, policajti, ktorí pátrali po politických rozvracačoch  v bare v Moskve, prinútili návštevníkov, aby zaspievali pieseň od Lyube, ako dôkaz, že podporujú vládu. Na Nikolaja Rastorgujeva sa dokonca vzťahujú sankcie EÚ, ktorá ich na neho uvalila za jeho úlohu v "dezinformačnom a informáciami manipulačnom ekosystéme Kremľa".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok