Baník hospitalizovaný v Bratislave zostáva v kritickom stave. V bani pokračuje vyšetrovanie

ta3/TASR
28.4.2023 09:09

V stredu podvečer došlo v Bani Nováky pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Nešťastie si vyžiadalo deväť zranených. Štyria ťažko zranení baníci boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici. Dvoch z nich prepustili domov. V bani pokračuje vyšetrovanie.

Dvaja pacienti, ktorí boli privezení do nemocnice v košickej Šaci po udalosti v Bani Nováky, sú vo veľmi vážnom stave, no už nie sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Dvaja pacienti, ktorých priviezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava, sú taktiež vo veľmi vážnom stave, no na pľúcnej ventilácii zostáva iba jeden.

V podzemí Bane Nováky vo štvrtok zdokumentovali situáciu a stav bane po havárii. Minister hospodárstva informoval, že čidlá na metán sú v bani funkčné. Baníkov budú po novom chrániť osobné merače. Inšpektori kontrolujú banskú dokumentáciu a vypočúvajú svedkov. Po tom, čo ukončia drobné opravy v bani, bude v priestore možné opäť dobývať.  

V bani pokračuje vyšetrovanie

Inšpektori pokračujú vo vyšetrovaní stredajšej (26. 4.) mimoriadnej udalosti v Bani Nováky, ktorá si vyžiadala deviatich zranených. Pracovisko v podzemí je už v bežnom režime. V piatok o tom informovala hovorkyňa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Mária Pavlusík.

Vyšetrovanie v piatok zabezpečujú inšpektori na povrchu. "Pokračuje sa v kontrole banskej dokumentácie a vypočúvaní svedkov. Rovnako sa tak bude vyhotovovať zápisnica zo štvrtkovej obhliadky miesta mimoriadnej udalosti," uviedla Pavlusík.

Pracovisko v podzemí bane je v piatok podľa nej už plne funkčné a obsadené zamestnancami v bežnom pracovnom režime. "Z nemocnice v Bojniciach taktiež dnes očakávame prepustenie jedného zo zranených baníkov, a to občana poľskej národnosti," dodala.

Dvaja baníci idú domov

Dvojicu baníkov, ktorých hospitalizovali v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, prepustili v piatok do domácej starostlivosti. Dvoch ďalších zranených prepustia pravdepodobne budúci týždeň. TASR o tom informoval námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť bojnickej nemocnice Richard Zachar.

Traja pacienti vo štvrtok ležali na traumatológii, jeden na internom oddelení a jeden na oddelení pľúcnych chorôb. "Dvaja pacienti z traumatologického oddelenia odišli v piatok domov,  tretieho preložili z jednotky intenzívnej starostlivosti (JIS) na oddelenie, keďže jeho stav sa zlepšuje každým dňom. Ošetrujú sa mu popáleniny prevezmi. Predpokladáme, že začiatkom budúceho týždňa ho prepustíme domov," priblížil Zachar.

Pacienta z internej JIS preložili na oddelenie pľúcnych chorôb. "Jeho stav je stabilizovaný, no má inhalačné poškodenie pľúcneho parenchýnu teplom. Vyvíja sa tam hypersenzitívna pneumonitída," ozrejmil námestník. Stav posledného, piateho pacienta je podľa neho stabilizovaný a rovnako zdravotnícke zariadenie predpokladá, že ho budúci týždeň prepustia do domácej starostlivosti.      

Dvaja baníci sú hospitalizovaní na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v nemocnici v košickej Šaci. "Zdravotný stav hospitalizovaných pacientov je stabilizovaný, ale stále vážny. Sú plne pri vedomí a komunikujú. Sú bez potreby prístrojovej podpory dýchania a noc zvládli v poriadku," uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava zostávajú hospitalizovaní dvaja pacienti. UNB vo štvrtok informovala, že zdravotný stav jedného z nich sa výrazne zlepšil a bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. U druhého pacienta potvrdilo pľúcne konzílium poškodenie dýchacích ciest, preto zatiaľ zostáva napojený na umelú pľúcnu ventiláciu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok