Traja ľudia sú po nešťastí v Novákoch napojení na pľúcnu ventiláciu. Stav dvoch baníkov v Šaci sa zlepšil

ta3 TASR
27.4.2023 07:12

Dvaja pacienti, ktorí boli privezení do nemocnice v košickej Šaci po udalosti v Bani Nováky, sú vo veľmi vážnom stave, no už nie sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Dvaja pacienti, ktorých priviezli do Univerzitnej nemocnice Bratislava, sú taktiež vo veľmi vážnom stave, no na pľúcnej ventilácii zostáva iba jeden. Stav druhého sa zlepšil. Pacienti v Bojniciach sú pri vedomí.

Rozsiahle popáleniny

Zdravotný stav jedného z dvoch pacientov, ktorí boli privezení do Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) po nešťastnej udalosti v Bani Nováky, sa výrazne zlepšil a bolo možné ho odpojiť od umelej pľúcnej ventilácie. Uviedla to hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Je pri vedomí a komunikuje. U druhého pacienta potvrdilo pľúcne konzílium poškodenie dýchacích ciest, a preto zatiaľ zostáva napojený na umelú pľúcnu ventiláciu," priblížila Kliská. "Lekári špecializovanej Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie nemocnice celú noc bojovali o život dvoch ťažko zranených pacientov," povedala Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, s tým, že naďalej realizujú ďalšie odborné vyšetrenia. Podľa jej slov je v tejto chvíli veľmi ťažké vyjadriť sa k prognózam.

Prednosta kliniky Peter Lengyel spresnil, že muži utrpeli rozsiahle popáleniny plameňom druhého, miestami až tretieho stupňa, pričom nie je možné vylúčiť popáleniny dýchacích ciest. "Nasledujúci postup bude závislý od ostatných nálezov, ktoré zistíme v rámci vyšetrení. Momentálne sú v šokovom stave," dodal. Situácia sa podľa jeho slov môže meniť každú hodinu. "Pacienti sú vo vážnom stave - v podstate v ohrození života," skonštatoval.

"Popáleniny sú v rozmedzí medzi 15 až 20 percent, rozsah poranení vnútorných orgánov sa však ešte môže zmeniť," informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská. Popáleniny sa podľa nej nachádzajú prevažne na tvári a horných končatinách pacientov. "Obidvaja pacienti sa podrobili zákroku na podporu hojenia rán a zostávajú i naďalej pod dohľadom našich zdravotníkov," doplnila Kliská. 

Čaputová dúfa v ich uzdravenie

O zdravotný stav zranených baníkov sa zaujímala aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá telefonovala s riaditeľom UNB Alexandrom Mayerom. "Baníci, ktorí utrpeli ťažké zranenia počas včerajšej nehody v Bani Nováky, sú v profesionálnej starostlivosti zdravotníkov a zdravotníčok, ubezpečil ma o tom počas telefonátu riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava Alexander Mayer," uviedla hlava štátu na sociálnej sieti. Prezidentka dúfa, že ich stav sa stabilizuje a že sa čoskoro dostanú z najhoršieho. "Držím im palce a myslím aj na ich rodiny a blízkych, ktorí s nimi tieto ťažké chvíle prežívajú," doplnila.

V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu. Deväť ľudí utrpelo na mieste popáleniny alebo sa nadýchali splodín horenia. Zranených prijali nemocnice v Bratislave, Košiciach a Bojniciach. Štyroch ťažko zranených previezli záchranárske vrtuľníky v kritickom stave a umelom spánku.

Bližšie informácie o zdravotnom stave zranených po nešťastí v Novákoch priniesla hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Eva Kliská:

Baníci v Bojniciach sú pri vedomí

Pätica baníkov, ktorí sa v stredu (26. 4.) zranili pri nešťastí v Bani Nováky a sú hospitalizovaní v Nemocnici s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach, sú pri vedomí. Vo štvrtok to uviedol riaditeľ nemocnice Peter Glatz.

Lekári oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny sa starajú i jedného pacienta, ktorý utrpel popáleniny druhého stupňa. "Jeho stav je stabilizovaný, je pri vedomí. Nie je u neho nutná umelá pľúcna ventilácia. Vo štvrtok zvažujú jeho preloženie na traumatologickú jednotku intenzívnej starostlivosti (JIS)," ozrejmil Glatz.

Na traumatologickej JIS sú podľa neho hospitalizovaní dvaja baníci, ktorí utrpeli popáleniny prvého stupňa, zdravotníci pokračujú v pozorovaní ich zdravotného stavu a laboratórnych parametrov. "Na internistickej JIS sú dvaja pacienti. Jeden je stabilný, zdravotníci pokračujú v observácii jeho stavu a laboratórnych parametrov. Druhý z baníkov je astmatik, nadýchal sa splodín. Rovnako u neho kontrolujú stav," doplnil.

Lekári zatiaľ neplánujú nikoho zo zranených prepustiť domov. "Sú pri vedomí, ochotní vypovedať polícii, psychicky otrasení. Všetkým bola navrhnutá psychologická pomoc," dodal Glatz. Dvojica baníkov, ktorých previezli do nemocnice v košickej Šaci, je naďalej vo vážnom stave v umelom spánku a sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Naďalej vo veľmi vážnom stave sú i ďalší dvaja baníci hospitalizovaní v Univerzitnej nemocnici v Bratislave, napojení sú rovnako na umelú pľúcnu ventiláciu.  

Baníkom v Šaci sa zlepšil stav

Stav oboch pacientov, ktorí sú po stredajšej (26. 4.) nešťastnej udalosti v Bani Nováky hospitalizovaní na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie v nemocnici v košickej Šaci, sa zlepšil. Sú pri vedomí a komunikujú. Vo štvrtok popoludní to uviedla Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú táto nemocnica patrí.

"Po zvládnutí prvotného šokového stavu a po vyšetreniach, ktoré nepotvrdili závažné poškodenie dýchacích ciest, boli obaja pacienti zobudení z umelého spánku a odpojení od umelej pľúcnej ventilácie," spresnila s tým, že ich zdravotný stav však naďalej zostáva vážny.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok