FOTO: V Bani Nováky došlo k požiaru, vyhorel metán. Štyri osoby sú v ohrození života

ta3 tasr
26.4.2023 18:08

Po nešťastí v bani v Novákoch evidujú deväť zranených. Z toho sú štyria ťažko zranení, ktorí boli prevezení do nemocníc v Bratislave a Košiciach. Ďalší piati pacienti boli ošetrení v bojnickej nemocnici. V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu.

Aktuálne informácie o požiari verejnosti oznámili štátni tajomníci ministerstva zdravotníctva Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská, riaditeľ UNB Alexander Mayer a riaditeľ OS ZZS BA Július Pavčo pred centrálnym príjmom v Nemocnici Ružinov v Bratislave. Záznam nájdete tu.

Zranených hospitalizovali

O situácii informovali štátni tajomníci Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Michal Palkovič a Lenka Dunajová Družkovská. V Univerzitnej nemocnici Bratislava Ružinov sú hospitalizovaní dvaja muži. "Obidvaja pacienti sú zaintubovaní vo veľmi vážnom kritickom stave," načrtol riaditeľ nemocnice Alexander Mayer. Zranení utrpeli hlavne popáleniny tvárovej časti, krku a horných končatín. Mayer ubezpečil príbuzných, že urobia všetko, aby im pomohli.

"V prvom kole nám doniesli troch pacientov, ktorí boli ľahko zranení, popáleniny prvého stupňa na hlave, horná časť trupu, ruky, boli ošetrení a momentálne sú na observačnej hospitalizácii na pozorovaní," povedal riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz. Štvrtý zranený mal popáleniny druhého stupňa aj sa nadýchal splodín, je hospitalizovaný na ARO. "Posledný piaty prípad bol baník, ktorý prvý utekal z bane. Vyzerá, že len sa nadýchal splodín, práve ho vyšetrujú," doplnil.

Prvé hlásenie o udalosti v bani dostali záchranári o 17.24 h, priblížil riaditeľ Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby Bratislava Július Pavčo. "Bližší počet osôb nebol špecifikovaný, ale bolo hlásené, že minimálne štyria a viac. Udalosť bola okamžite vyhodnotená ako udalosť s hromadným postihnutím," uviedol. Na miesto vyslali pozemné ambulancie zdravotnej služby a vrtuľníky.

Pavčo ocenil prácu operátorov aj spoluprácu s ministerstvom a nemocnicami. "V priebehu dvoch hodín a desiatich minút sa nám podarilo v rámci spolupráce všetkých týchto zložiek dopraviť pacientov spod zeme až do zdravotníckych zariadení, čo považujeme za úžasný výkon," zhodnotil.

Štátna tajomníčka priblížila, že ministerstvo je od prvého okamihu v kontakte s riaditeľmi všetkých nemocníc. "Pacienti boli prioritne transportovaní a hospitalizovaní v nemocniciach, kde sú popáleninové oddelenia," vysvetlila. V Bojniciach bol vzhľadom na nahlásenie viacerých pacientov s ťažkými poraneniami aktivovaný aj traumatologický plán, ktorý neskôr odvolali.

Prešetrí to aj krajská prokuratúra

Trenčianski krajskí policajti na sociálnej sieti informovali, že vyšetrovateľka začne trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. "Príčiny a okolnosti tejto udalosti budú predmetom vyšetrovania," podotkli policajti.

"Metán je bez farby, chuti a zápachu. Bola to okamžitá situácia, (baníci) to nemohli predpokladať," vyhlásil riaditeľ Hlavnej banskej záchrannej stanice Stanislav Paulík.      

K vyhoreniu metánu v tejto bani podľa neho nedochádza, na prvom horizonte ide o atypický vývoj. "Nováky sú zaradené ako plynujúca baňa, ale prvý horizont zriedkavo, má nízke koncentrácie. Išlo o prudké vyhorenie metánu," ozrejmil.

Politici reagujú

O situácii je informovaný aj poverený predseda vlády Eduard Heger, ktorý pred deviatou hodinou večer dorazil na miesto. "Vyjadrujem veľkú podporu rodinám baníkov a verím, že to nebude mať vážnejšie následky. Vyšetrovanie bude prebiehať podľa zákona,“ uviedol minister hospodárstva Karel Hirman, ktorý sa taktiež nachádza v Novákoch. 

Šéf opozičného Smeru-SD Robert Fico poprosil vládnych politikov, ktorí šli na mieste nešťastia, aby venovali všetko možné úsilie podpore rodinám zranených baníkov. "Z mojich skúseností môžem potvrdiť, že to je to najužitočnejšie, čo môžu v danej chvíli urobiť," podotkol.

Podporu všetkým raneným a ich rodinám vyjadril líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. "Pevne verím, že sa záchranným zložkám podarí situáciu čo najskôr stabilizovať," uviedol. "Naše myšlienky a modlitby sú s nimi a ich príbuznými a blízkymi," reagoval poslanec parlamentu Juraj Šeliga (nezaradený). Za baníkov sa modlí aj poverená vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) či minister vnútra Roman Mikulec. Veľa síl pri záchranných prácach zaprial baníkom a záchranárom aj poslanec parlamentu za hnutie Sme rodina Miloš Svrček.


K celej udalosti sa vyjadrili aj primátorky neďalekých miest. "Je mi nesmierne ľúto, že región Hornej Nitry opäť prežíva tragédiu, pri ktorej sa ťažko zranili baníci v Bani Nováky," uviedla primátorka Handlovej Silvia Grúberová. Raneným a ich blízkym vyjadrila podporu a spolupatričnosť.

Primátorka Prievidze Katarína Macháčková poukázala na to, že správa o nehode v bani zasiahla v stredu podvečer celú Hornú Nitru. "Všetci sme v týchto chvíľach myšlienkami so zranenými a ich rodinami," reagovala. V Bani Nováky došlo v stredu podvečer pravdepodobne k zapáleniu a vyhoreniu banského plynu - metánu, evidujú viacero zranených.

K nehode sa vyjadrila aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. "Verím, že všetci pracovníci, ktorí utrpeli zranenia pri vyhorení metánu v bani, budú v poriadku. Veľká vďaka patrí  záchranárom z Banskej záchrannej služby, ktorí zranených dostali na povrch a odovzdali do rúk zdravotníkom. Zraneným mužom prajem, aby sa z nemocnice mohli vrátiť čím skôr k svojim rodinám a blízkym," napísala na sociálnej sieti.

Prvé informácie

Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OS ZZS) SR Alena Krčová najskôr informovala, že krátko po 17.00 h prijali informáciu o tom, že v bani vybuchol plyn a na mieste sa nachádza väčší počet zranených. 

"Záchranná akcia pod zemou bola v réžii Banskej záchrannej služby, zranených na povrchu prevzali záchranári. Aktuálne posádky ošetrujú päť ťažko zranených a jedného ľahšie zraneného a pripravujú ich na prevoz do nemocníc alebo na špecializované pracoviská," spresnila Krčová.

Na miesto smerovali štyri posádky leteckých záchranárov z Nitry, Banskej Bystrice, Trenčína a Žiliny, potvrdila za Vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu ATE Zuzana Turočeková. 

Od tragického výbuchu vo "Vojenskom opravárenskom podniku Nováky", ktorý si vyžiadal osem ľudských životov, uplynulo v marci 2023 16 rokov. Viac sa o ňom dozviete nižšie.

Pozrite si, ako to vyzeralo na mieste:

Vypočujte si výpovede príbuzných zamestnancov:

Na miesto dorazil už aj Hirman:

Len približne štyri hodiny pred požiarom sa na mieste nachádzali poslanci NR SR. Viac o tom v Téme dňa povedali Peter Kremský a Karol Galek. Ich vyjadrenia nájdete v článku nižšie.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok