Vyzývateľ Fideszu? V Maďarsku sa darí strane dvojchvostého psa, ktorá sľubovala pivo zadarmo

ta3/Kristína Górová
1.5.2023 00:00

Strana maďarského dvojchvostého psa nie je v krajine nášho južného suseda neznámym subjektom. Preslávila sa absurdným humorom, sľubovala pivo zadarmo aj večný život. V prieskumoch zaznamenáva úspech najmä medzi mladými voličmi. Posilňuje ju pocit beznádeje a zdá sa, že jej popularite neuškodila ani finančná netransparentnosť.

Vyzývateľ Fideszu? V Maďarsku sa darí strane dvojchvostého psa, ktorá sľubovala pivo zadarmo
Profimedia

"Ospravedlňujeme sa za Orbána"

Strana spočiatku zostala verná svojmu absurdného humoru a zaviazala sa zaplátať dieru v ozónovej vrstve. Po viac ako desaťročí vládnutia Orbána a Fideszu sa Strana maďarského dvojchvostého psa začala vážnejšie zapájať do politiky. Príkladom je reakcia na euroskeptickú vládnu kampaň "Stop Bruselu". MKKP rozmiestnila po krajine billboardy s nápismi "Stop stopke Bruselu" a tiež zosmiešňovala protimigračné plagáty.

"Ospravedlňujeme sa za nášho premiéra," hlásal jeden z plagátov MKKP, ktorý bol v angličtine adresovaný migrantom. "Nenávistná kampaň vás miluje," uvádzal ďalší. "Aj keď ho strhnete, pod ním je to rovnaké," tvrdil poster odkazujúci na vládne protimigračné plagáty, ktoré boli značne znehodnotené a roztrhané.

Strana maďarského dvojchvostého psa Profimedia

Satirické politické strany majú v strednej Európe bohatú históriu. V roku 1911 sa strana českého spisovateľa Jaroslava Haška zvaná Strana mierneho pokroku v medziach zákona snažila presadiť povinný alkoholizmus a znovuzavedenie otroctva. Poľská strana priateľov piva so svojím humorným naratívom získala v roku 1991 po voľbách 16 kresiel v parlamente. V Rakúsku zaujala Rakúska strana piva, ktorá vo viedenských krajinských voľbách v roku 2020 získala 1,8 percenta hlasov. V predvolebnej kampani pritom sľubovala inštaláciu pivnej fontány, rýchlejší prechod na obnoviteľnú energiu či väčšie práva zvierat.

MKKP síce dosahuje úspechy, v celoštátnych voľbách však zatiaľ stále neprekročila päťpercentnú hranicu, ktorá je potrebná pre získanie miest v maďarskom parlamente. "Nebudem plakať, pretože nie sme v parlamente," povedal Kovács v rozhovore pre maďarské RFE/RL. "Lokálne môžete urobiť viac," dodal.

Po komunálnych voľbách v roku 2019 sa piati členovia strany, vrátane oboch spolupredsedov, stali miestnymi volenými zástupcami, hoci dvaja zo strany odvtedy vystúpili. Kovács je v súčasnosti členom miestnej rady v XII. budapeštianskom obvode, pričom úradné hodiny vybavuje v kaviarni. Dada je zástupkyňou starostu v IX. budapeštianskom obvode.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok