Vyzývateľ Fideszu? V Maďarsku sa darí strane dvojchvostého psa, ktorá sľubovala pivo zadarmo

Strana maďarského dvojchvostého psa nie je v krajine nášho južného suseda neznámym subjektom. Preslávila sa absurdným humorom, sľubovala pivo zadarmo aj večný život. V prieskumoch zaznamenáva úspech najmä medzi mladými voličmi. Posilňuje ju pocit beznádeje a zdá sa, že jej popularite neuškodila ani finančná netransparentnosť.

Vyzývateľ Fideszu? V Maďarsku sa darí strane dvojchvostého psa, ktorá sľubovala pivo zadarmo
Profimedia

Z aktivistov politici

V pandemickom roku 2020 aktivisti v strane pomáhali starším ľuďom a v roku 2022 po ruskej invázii na Ukrajinu vyzbierali pre utečencov tri milióny forintov (približne 8-tisíc eur), čím pomohli preplneným a preťaženým železničným staniciam v hlavnom meste Maďarska. Zameranie sa na miestny aktivizmus sa zdanlivo vyplatil. V parlamentných voľbách v roku 2018 získala MKKP 1,73 percenta hlasov. Pri nasledujúcich voľbách v roku 2022 dosiahli vôbec najlepší výsledok s 3,27 percentami.

"Teraz, keď sme v (miestnych) zhromaždeniach, je ťažké povedať, kým sme, keďže to vyzerá, že sme politici," povedal Kovács pre RFE/RL pred parlamentnými voľbami v roku 2022. "Teraz mám pocit, že som opozičný politik."

Stať sa politikmi znamenalo riešiť aj škandály. Jedným z piatich členov, ktorí mali byť zvolení do miestnych zastupiteľstiev v roku 2019 bol Attila Pálmai, poslanec v XV. budapeštianskom obvode, ktorý medzitým stranu opustil. Teraz je členom centristickej opozičnej strany Momentum a kritizuje to, čo považuje za nedostatočnú finančnú transparentnosť MKKP.

"Neexistovala žiadna finančná kontrola nad tým, kto čo míňa, a bolo to neprijateľne chaotické. Keď sme na to v strane upozornili, dočkali sme sa len útokov," povedal pre RFE/RL.

Pre RFE/RL to potvrdila aj Zsuzsa Szirmaiová, bývalá finančná referentka strany (pozn. red.: finančná referentka bola v strane MKKP dobrovoľnou funkciou). "Stretla som sa s extrémnou nedbanlivosťou... bez záznamov alebo faktúr a s nedostatkom hotovosti," povedala Szirmaiová. "Hlavným problémom však bolo, že lídri neboli naklonení riadiť sa predpismi, pretože sa snažili o úspech."

Účtovníctvo v zošitku

Nedostatočnú transparentnosť potvrdili aj ďalšie osoby so znalosťou fungovania strany, ktoré si želali zostať v anonymite. Podľa ich svedectva si MKKP finančné záznamy stále uchovávala v zápisníkoch, čo mohlo byť dostačujúce v minulosti, keď narábali s tisíckami forintov, nie s miliónmi. V súčasnosti je ročný rozpočet strany 200 miliónov forintov (približne 535-tisíc eur), z toho 150 miliónov forintov pochádza od štátu a sú určené na financovanie rôznych projektov.

Hoci má MKKP viac ako 7-tisíc aktivistov, počet skutočných členov zostáva pod 100, keďže vstup je založený na komplikovanom systéme odporúčaní. Kritici tvrdia, že to vyústilo do situácie, keď len malý počet ľudí prijíma v strane rozhodnutia, čo vedie k udržaniu statusu quo.

Strana bola tiež kritizovaná za odoberanie hlasov opozícii. MKKP nepatrila medzi opozičné strany, ktoré sa vo voľbách v roku 2022 zjednotili za konzervatívnym kandidátom Péterom Márki-Zayom, a tiež nedokázala zabrániť Fideszu získať ďalšiu dvojtretinovú väčšinu v parlamente. Gordon Bajnai, bývalý premiér a Orbánov predchodca, už v roku 2018 vyhlásil, že každý hlas pre MKKP bol hlasom pre Fidesz.

"Vedel som, že to bude pravdepodobne premárnený hlas a že nedosiahnu päť percent," povedal 35-ročný Péter Takács, ktorý stranu volil už v minulosti. "Nemyslím si, že to ostatní politickí aktéri berú vážne, ale ja som – možno naivne – veril, že ich posilňovanie naznačí momentálne dominantným stranám, že ľudia majú dosť a to, čo robia, je aj vtip."

"Nezveril by som im spravovanie krajiny, ale súhlasím s témami, ktoré riešia. Viem si predstaviť, že o tri roky dosiahnu päťpercentnú hranicu, ak ich budú voliť ľudia, ktorí sú rozčarovaní z opozície," dodal volič Strany maďarského dvojchvostého psa.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok