Vyzývateľ Fideszu? V Maďarsku sa darí strane dvojchvostého psa, ktorá sľubovala pivo zadarmo

ta3/Kristína Górová
1.5.2023 00:00

Strana maďarského dvojchvostého psa nie je v krajine nášho južného suseda neznámym subjektom. Preslávila sa absurdným humorom, sľubovala pivo zadarmo aj večný život. V prieskumoch zaznamenáva úspech najmä medzi mladými voličmi. Posilňuje ju pocit beznádeje a zdá sa, že jej popularite neuškodila ani finančná netransparentnosť.

Vyzývateľ Fideszu? V Maďarsku sa darí strane dvojchvostého psa, ktorá sľubovala pivo zadarmo
Profimedia

Maďarskí televízni diváci dostali v marci roku 2018 z politickej relácie zameranej na blížiace sa parlamentné voľby viac, ako čakali. Oproti moderátorke totiž sedelo obrie žlté kura oblečené v obleku, ktoré päť minút iba kvákalo, píše RFE/RL.

Za tento komediálny kúsok bola zodpovedná Strana maďarského dvojchvostého psa (MKKP). Chcela tým poukázať na skutočnosť, že opozičné strany môžu dostať maximálne päťminútový priestor vo verejnoprávnych televíznych staniciach, ktoré má pod kontrolou vláda. Strana sa vďaka absurdnému humoru a ironickým príspevkom na sociálnych sieťach dostala do povedomia spoločnosti a stala sa notoricky známou.

MKKP však robí len málo z toho, čo by sa od opozičnej strany v krajine s jednou z najkrehkejších demokracií v Európskej únii dalo očakávať. V predchádzajúcich voľbách napríklad sľubovala voličom pivo zadarmo a večný život. Napriek tomu je podľa prieskumu maďarského Mediánu najpopulárnejšou opozičnou stranou medzi voličmi pod 40 rokov a za Fideszom, vládnucou stranou dlhoročného premiéra Viktora Orbána, zaostáva len o tri percentá.

"Keď sa opozícia javí ako neschopná, strany MKKP a Hnutie naša domovina sa stávajú silnejšími," povedal politológ Bálint Ruff, odkazujúc aj na krajne pravicovú politickú stranu. "Ale zatiaľ čo tá druhá je posilňovaná inertným hnevom ľudí, podpora MKKP je posilňovaná pocitom beznádeje."

Spolupredsedom MKKP je Gergely Kovács, 42-ročný výtvarník a grafický dizajnér, ktorý v roku 2006 založil stranu zo skupiny aktivistov v Szegete – univerzitnom meste na juhovýchode Maďarska. Už pri začiatkoch v lokálnej politike Kovács a druhá spolupredsedníčka strany Suzi Dada, známa aj ako Zsuzsanna Döme, zaujali nezvyčajným sľubom. Voličom sa zaviazali, že v rovinatej lokalite Veľkej dunajskej kotliny postavia horu.

Skupina aktivistov sa za politickú stranu oficiálne zaregistrovala až v roku 2014 po voľbách, v ktorých si Orbán zabezpečil svoje tretie funkčné obdobie v pozícii premiéra.

Strana_Maďarsko Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok