Tri miliardy dolárov stáli proti trom miliónom voličov. Maďari odmietli ľavicu financovanú dolármi, povedal Orbán

ta3 TASR
21.12.2022 13:55

Maďarský premiér Viktor Orbán na výročnej medzinárodnej tlačovej konferencii v stredu vyzdvihol "výnimočné výkony" svojej krajiny v tomto – podľa neho –najnáročnejšom roku od pádu komunistického režimu. Poukázal pritom na aprílové parlamentné voľby, v ktorých sa Maďarsku podľa jeho slov podarilo ubrániť nezávislosť aj napriek tlaku a zasahovaniu zo zahraničia. Informovali o tom agentúry MTI a APA.

Tri miliardy dolárov stáli proti trom miliónom voličov. Maďari odmietli ľavicu financovanú dolármi, povedal Orbán
Szilard Koszticsak/MTI via AP

"Tri miliardy dolárov stáli proti trom miliónom voličov," vyhlásil Orbán s tým, že v tomto dueli zvíťazili voliči. Tí podľa neho odmietli ľavicu "financovanú dolármi" aj zahraničné zasahovanie do diania v Maďarsku.

V 199-člennom maďarskom parlamente získala vo voľbách Orbánova strana Fidesz 135 mandátov. Orbán pripomenul, že Maďarsko je jedinou krajinou v Európe, v ktorej sa od roku 1990 nemuseli konať predčasné parlamentné voľby.

Maďarský premiér sa venoval aj hospodárskym výsledkom, pričom vyzdvihol skutočnosť, že zamestnanosť je na najvyššej úrovni za uplynulých 30 rokov, pričom zamestnaných je 74,3 percenta občanov.

Napriek tomu, že rok 2022 bol volebný, Maďarsku sa podobne ako vo volebnom roku 2018 podarilo znížiť deficit štátneho rozpočtu, pochválil sa Orbán. Poukázal tiež, že vláda tento rok zastropovala ceny energií, opätovne zaviedla 13. dôchodok, rodinám refundovala značný podiel z odvedených daní a zaviedla daňové výnimky pre Maďarov mladších ako 25 rokov.

Orbán považuje za úspech aj to, že Maďarsku sa podarilo držať sa na dištanc od vojny na Ukrajine, i keď konflikt priniesol veľké hospodárske škody. Recesiu pripísal vojne a zároveň sankciám EÚ proti Rusku. Zdôraznil, že suverénna Ukrajina je aj v záujme Maďarska, avšak zároveň poukázal na dôležitosť ekonomických vzťahov s Ruskom.

Medzi ciele Maďarska v budúcom roku podľa neho patrí zachovať si odstup od vojny na Ukrajine, znížiť infláciu na jednociferné číslo (v súčasnosti dosahuje 22 percent), zachovať suverenitu štátu a zabezpečiť plnú zamestnanosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok