ROZHOVOR: Ako vybrať správny šport pre dieťa? Snažte sa toho vyskúšať čo najviac, radí rodičom psychológ

ta3/Milan Špak
28.4.2023 00:00

Šport má pre dieťa benefity ako socializácia, pohyb, ale i pozitívny vplyv na duševné zdravie. Ako vybrať pre dieťa ten správny, aby ho bavil? Od akého veku so športom začať? Nielen na to sme sa opýtali športového psychológa a bývalého profesionálneho futbalistu Petra Kuračku.

ROZHOVOR: Ako vybrať správny šport pre dieťa? Snažte sa toho vyskúšať čo najviac, radí rodičom psychológ
TASR - Veronika Mihaliková

Môže šport dieťaťu priniesť nejaké zručnosti a schopnosti, ktoré využije neskôr v reálnom živote?

Šport pomáha rozvíjať viacero schopností a zručností, ktoré môžu neskôr využiť. Je to napríklad cieľavedomosť, schopnosť stanoviť si efektívne ciele a ísť za nimi. Tiež schopnosť prekonávať prekážky, byť trpezlivý v tom, že nie všetko ide podľa predstáv, ale aj napriek tomu treba pracovať na tom, aby sa cieľ dosiahol. Šport ďalej pomáha rozvíjať odolnosť detí a ďalšie sociálne zručnosti – komunikácia, schopnosť presadiť sa v kolektíve, asertivita, vodcovské schopnosti. Všetko sú to zručnosti, ktoré sú potrebné v športe. Deti ich potom môžu využiť v ďalších oblastiach.

Čo predstavuje pre psychický vývoj dieťaťa osoba trénera?

Osoba trénera je tiež kľúčová. Má veľkú moc ovplyvniť prežívanie, psychiku a motiváciu detí, formuje ich rozvoj. Podľa mojej osobnej skúsenosti má správanie, prístup a komunikácia trénera veľký vplyv na psychiku detí. Preto je naozaj dôležité, aby tréneri pôsobili ako ľudia, ktorí majú k tomu vzťah, chcú to robiť čo najlepšie, taktiež aby boli vzdelaní a mali dostatok potrebných schopností.

Čo robiť v prípade, že dieťa rodičovi povie, že ho šport a pohyb jednoducho nebavia?

V prvom rade je dobré tú situáciu preskúmať, môžu tam byť ďalšie faktory. Teda, či tam nie sú konflikty so spoluhráčmi, s kolegami z tréningovej skupiny alebo zvýšený tlak zo strany trénera, kritika. Prípadne preskúmať aj to, či samotné dieťa necíti tlak na výkon. Treba sa na to dieťaťa opýtať a porozprávať sa s trénerom. Ak zistíme, že dieťa to naozaj prestalo baviť, nemyslím si, že je hneď dobré povedať: "Dobre, môžeš s tým skončiť." Myslím si, že deti by sme mali učiť k určitej zodpovednosti k tímu, tréningovej skupine a klubu. Je dobré sa s dieťaťom dohodnúť na tom, že napríklad dokončí aktuálny tréningový cyklus či polovicu sezóny a ak ho to stále nebude baviť, môže s tým skončiť. Môže sa stať, že prejdú jeden-dva mesiace a dieťa sa znovu nájde v športe, niečo sa zmení a zostane pri tom.

Pozor na skorú špecializáciu

Ako zistiť, ktorý šport je pre dieťa ten správny? Sú nejaké základné znaky a signály, že dieťa by mohlo mať nadanie pre konkrétny šport? Čo všetko treba zvážiť pri jeho výbere?

Je dôležité, aby si dieťa vyskúšalo viacero športov. Je to ten najlepší test na to, aby zistilo, či ho daná aktivita baví a napĺňa. Aj rodič vidí, či má dieťa pre tento šport vášeň a má z neho radosť. Je to recept aj pre rodičov – buďte aktívni v tom, aby si toho dieťa mohlo vyskúšať čo najviac, aby zažilo a vyskúšalo si rôzne pohybové vzorce a návyky. Väčšinou deti samy objavia, čo ich najviac baví a čomu sa chcú venovať. Keď majú väčšiu možnosť výberu, tak aj pre ne je ľahšie povedať, čo ich baví viac.

Priznám sa, že nie som fanúšikom testovania toho, na čo má dieťa talent a podobne. To sa jednoducho ukáže pri samotnej aktivite. Dôležité je, aby dieťa cítilo radosť, vášeň a aj pocit vlastnej úspešnosti. To všetko ho pritiahne k tomu športu, ktorý je preňho určený. Do veku 10 rokov je podľa mňa dobré, aby robili čo najviac športov, či už je to futbal, hokej, volejbal, plávanie, gymnastika. Všetko je to dôležité pre všestranný pohybový rozvoj detí.   

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok