ROZHOVOR: Ako vybrať správny šport pre dieťa? Snažte sa toho vyskúšať čo najviac, radí rodičom psychológ

ta3/Milan Špak
28.4.2023 00:00

Šport má pre dieťa benefity ako socializácia, pohyb, ale i pozitívny vplyv na duševné zdravie. Ako vybrať pre dieťa ten správny, aby ho bavil? Od akého veku so športom začať? Nielen na to sme sa opýtali športového psychológa a bývalého profesionálneho futbalistu Petra Kuračku.

ROZHOVOR: Ako vybrať správny šport pre dieťa? Snažte sa toho vyskúšať čo najviac, radí rodičom psychológ
TASR - Veronika Mihaliková

V rozhovore sa dozviete:

  • aké aktivity môžete s dieťaťom vykonávať od útleho veku,
  • kedy dieťa zapísať na organizované tréningy,
  • čo robiť, ak dieťa povie, že nechce športovať,
  • na základe čoho vybrať pre dieťa správny šport. 

V akom veku a akým spôsobom by mali rodičia začať privádzať deti k pohybu a športu? Aké aktivity odporúčate na začiatok? 

Deti by mali začať so športom čo najskôr – akonáhle vedia chodiť a sú schopné dlhšieho pohybu, môžu športovať. V prvom rade by to mal byť šport, ktorý je pre ne prirodzený, a ktorý robia spolu s rodičmi. Môžu sa naháňať, hádzať si loptu, ísť spolu do bazéna, na prechádzku. Tieto aktivity môžu deti robiť od najmenšieho veku. Keď sú väčšie, môžu ísť na odrážadlo alebo bicykel. Ide o to, aby mali spoločný čas s rodičmi a telesnú aktivitu.

Akú úlohu zohrávajú rodičia a rodina? Zrejme sa nedá veľmi očakávať, že ak dieťa k pohybu nevedú, začne samo od seba...

Rodičia zohrávajú najpodstatnejšiu rolu. Ak nešportujú a nevedú k telesnej aktivite aj deti, je oveľa menšia pravdepodobnosť, že budú športovať. Naopak, ak športujú, rastie pravdepodobnosť, že športovým aktivitám sa budú venovať aj deti. Ak chcete, aby vaše deti športovali, športujte aj vy a robte nejakú telesnú aktivitu spolu s nimi.

Všestranný vývoj je prioritou

Kedy je čas na to zapísať deti na organizované tréningy v klube?

Prirodzená aktivita s rodičmi, súrodencami alebo rovesníkmi by mala byť prioritou do veku 6 až 7 rokov. V tomto veku je vhodné, ak má dieťa chuť a baví ho nejaký šport, zapísať ho na organizované tréningy v klube. Aj na nich by však mal byť dôraz na pravidelnú všestrannú telesnú aktivitu, ktorej sa dieťa venuje vonku. To by mal byť základ. Najlepšie sú športy, ktoré rozvíjajú dieťa všestranne, ako napríklad gymnastika alebo plávanie. Tieto športy dajú dieťaťu všeobecný telesný rozvoj aj predpoklady pre ďalšie športy. Niektoré kluby ponúkajú aj športovanie detí spolu s rodičmi, napríklad futbalové tréningy, kde môžu trénovať šesťročné deti so svojimi otcami alebo mamami. Je to dobrá možnosť pre rodičov, ako priviesť dieťa k športu a byť tam s nimi.

Aké účinky má šport na psychiku dieťaťa od útleho veku? Čo dieťaťu dá pôsobenie v kolektíve? Môže to mať aj negatívne účinky?

Športovanie v kolektívoch má množstvo benefitov pre rozvoj dieťaťa a vývoj jeho sociálnych aj psychických schopností. Môže prísť aj k fázam, keď aktivita v kolektíve vplýva na dieťa negatívne. Vtedy sú dôležití dospelí ľudia, či už tréneri alebo rodičia, aby tieto negatívne efekty minimalizovali a aby sa maximalizoval pozitívny efekt, ktorý šport vie mať na dieťa.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok