Jarné tipy na výlety: Amazonská príroda, umenie, gigant na Dunaji i vzácna architektúra

ta3/Henrieta Mihalková
29.4.2023 00:00

Ortuť teplomera sa v posledné dni vyšplhala o čosi vyššie a mnohí už začali vyťahovať zo skríň krátke rukávy a šortky. Ak neotužujete, na kúpanie sa v jazerách či štrkoviskách to zatiaľ ešte nevyzerá. Vode však nemusíte dať úplne košom, okolie jazier či riek ponúka skvelé tipy na výlety. Kam sa vybrať na západnom Slovensku?

Jarné tipy na výlety: Amazonská príroda, umenie, gigant na Dunaji i vzácna architektúra
TASR/Jaroslav Novák

Vodárenské múzeum 

Vodu "na viacero spôsobov" nájdete v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. V objatí lužných lesov a rieky Dunaj sa tam nachádza Vodárenské múzeum. Vzniklo na mieste prvej čerpacej stanice, ktorú postavili na ľavom brehu Dunaja v roku 1886 spolu so studňou na Sihoti a vodojemom pri Bratislavskom hrade.

Expozícia múzea je rozdelená do troch častí - v prvej, interiérovej, sa prelína história a súčasnosť vodárenstva v hlavnom meste. Druhá - vonkajšia expozícia - je umiestnená vo Vodárenskej záhrade. Tretia s prvou vodárenskou studňou a pôvodnou elektrickou čerpacou stanicou je na ostrove Sihoť, kde sa nachádza aj tunel vedúci pod ramenom Dunaja.

V trojhektárovom areáli je okrem fontány s názvom Kvapka vody aj jazierko, altánok, vyhliadková veža, detské ihrisko, komunitný priestor a tiež bývalá vodárenská vila. Záhrada je otvorená celoročne.

Ostrov Sihoť TASR/Štefan Puškáš
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok