Jarné tipy na výlety: Amazonská príroda, umenie, gigant na Dunaji i vzácna architektúra

ta3/Henrieta Mihalková
29.4.2023 00:00

Ortuť teplomera sa v posledné dni vyšplhala o čosi vyššie a mnohí už začali vyťahovať zo skríň krátke rukávy a šortky. Ak neotužujete, na kúpanie sa v jazerách či štrkoviskách to zatiaľ ešte nevyzerá. Vode však nemusíte dať úplne košom, okolie jazier či riek ponúka skvelé tipy na výlety. Kam sa vybrať na západnom Slovensku?

Jarné tipy na výlety: Amazonská príroda, umenie, gigant na Dunaji i vzácna architektúra
TASR/Jaroslav Novák

Plavby vyhliadkovými loďami

Vyššia teplota vzduchu je síce ideálna na jarné výlety, no ak práve nepatríte medzi otužilcov, na slnenie a kúpanie to zatiaľ ešte nie je. Alternatívnou možnosťou, ako prežiť voľný deň pri vode, je splav Malým Dunajom na kajaku, kanoe či stabilnejšom katamaráne, ktoré zapožičiavajú dobre vybavené lodenice.

Výhodou pomalej plavby ramenom veľkého Dunaja je možnosť sledovať prírodné divadlo. Pozorný pozorovateľ natrafí na volavku popolavú, rybárika riečneho, sliepočky vodné, labute, bociana alebo divé kačky.

Ak nie ste fanúšikom pádlovania a uprednostňujete skôr eleganciu a vietor vo vlasoch, cestou môže byť plavba na výletnej lodi. Na Dunaji je už sezóna 2023 oficiálne otvorená a potrvá od apríla do októbra. Lodná osobná doprava na Dunaji je vyhľadávaná aj zahraničnými turistami.

Na trase Bratislava - Devín - Bratislava sa vlani preplavili desaťtisíce ľudí. Pasažierom, ktorí si najskôr pozrú Staré mesto, sa z paluby naskytne na historické centrum hlavného mesta úplne iná perspektíva. V úvodnej časti budete mať jadro Bratislavy a uvidíte aj kontrast medzi rôznymi štýlmi budov. Zrekonštruovaná Slovenská národná galéria, Dedečkova prístavba, Dóm sv. Martina a Bratislavský hrad vystriedajú lesy a kameňolom v Devíne. Záver plavby postupne odhaľuje bralo starobylého hradu spolu s nižšie stojacim domom s majákom.

Lodná osobná doprava_LOD ta3/Martin Rinčo
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 5

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok