Jarné tipy na výlety: Amazonská príroda, umenie, gigant na Dunaji i vzácna architektúra

ta3/Henrieta Mihalková
29.4.2023 00:00

Ortuť teplomera sa v posledné dni vyšplhala o čosi vyššie a mnohí už začali vyťahovať zo skríň krátke rukávy a šortky. Ak neotužujete, na kúpanie sa v jazerách či štrkoviskách to zatiaľ ešte nevyzerá. Vode však nemusíte dať úplne košom, okolie jazier či riek ponúka skvelé tipy na výlety. Kam sa vybrať na západnom Slovensku?

Jarné tipy na výlety: Amazonská príroda, umenie, gigant na Dunaji i vzácna architektúra
TASR/Jaroslav Novák

Vodné mlyny

Ak vás omrzeli architektonické skvosty v podobe hradov a zámkov, odlišný typ monumentov nájdete na brehoch rieky Malý Dunaj. Spája sa s ním história vodného mlynárstva. Jeho pozostatky - štyri kolové mlyny a jeden lodný - je možné nájsť v obciach Zálesie, Jelka, Tomášikovo, Kolárovo, Dunajský Klátov a Jahodná.

Ochutnávka vodných mlynov sa nachádza v obci Zálesie za Ivankou pri Dunaji. Na hladine Malého Dunaja neďaleko móla na Korze Zálesie sa kolíšu tri repliky s názvom Gešajovské mlyny.

Jeden z posledných kolových mlynov sa nachádza v obci Jelka, ktorá je známym cieľom vodákov. V mlyne je umiestnená expozícia, ktorá pripomína najväčšiu slávu vodného mlynárstva na Malom Dunaji. V priľahlých budovách sú zase ukážky historických poľnohospodárskych strojov.

Unikátny mlyn sa nachádza v obci Kolárovo. Na mŕtvom ramene Malého Dunaja pláva jediný lodný mlyn na Slovensku. Vedie k nemu 86 metrov dlhý krytý most s drevenou konštrukciou.

Vodný mlyn_Jelka TASR/Dano Veselský
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 5 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok