Obe strany konfliktu v Sudáne súhlasili s trojdňovým prímerím, oznámil Blinken

ta3 čtk
24.4.2023 22:50

Sudánska armáda a polovojenské Jednotky rýchlej podpory (RSF) súhlasili s prímerím, ktoré začne platiť dnes o polnoci a potrvá tri dni. Oznámil to americký minister zahraničia Antony Blinken, podľa ktorého dohode predchádzala v uplynulých 48 hodinách intenzívne rokovanie. Spojené štáty zároveň vyzvali obe znepriatelené strany, aby prímerie plne dodržiavali. Boje v Chartúme dnes pokračovali v menšej miere v porovnaní s predchádzajúcimi dňami, čo mnohým krajinám umožnilo evakuáciu ich občanov.

Blinken zároveň uviedol, že Washington bude spolupracovať s medzinárodnými a regionálnymi partnermi a so zúčastnenými sudánskymi civilnými stranami na vytvorení komisie, ktorej úlohou bude dohliadnuť na vyjednanie a dodržanie trvalého zastavenia bojov v Sudáne. "Budeme aj naďalej spolupracovať so sudánskymi stranami a našimi partnermi na dosiahnutí spoločného cieľa, ktorým je návrat k civilnej vláde v Sudáne," uviedol šéf americkej diplomacie.

Jednotky rýchlej podpory medzitým podľa agentúry Reuters uviedli, že s trojdňovým prímerím sprostredkovaným USA súhlasili, aby uľahčili humanitárne úsilie.

Vojnajúce strany z veľkej časti ignorovali doteraz vyhlásené prímeria, avšak posledné z nich pomohlo uľahčiť evakuáciu tisícov ľudí z Chartúmu, poznamenala agentúra AP. Podľa šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella bolo evakuovaných asi 1000 ľudí z krajín Európskej únie. Praha potvrdila návrat dvoch Čechov evakuovaných Nemeckom. Ďalšie tisíce cudzincov ale v Sudáne zostávajú a na ich evakuácii sa podieľa zahraničné letectvo a námorníctvo.

Krvavé boje medzi sudánskou armádou, ktorú vedie generál Abdal Fattáh Burhán, a polovojenskými Jednotkami rýchlej podpory (RSF), ktorým šéfuje Muhammad Hamdan Dagalo, v Chartúme vypukli pred desiatimi dňami. Strety si doteraz vyžiadali najmenej 420 obetí a na 3700 zranených. So sudánskou armádou a polovojenskými jednotkami sú v kontakte americký minister zahraničia, generálny tajomník OSN a Izrael, ktorí sa snažia zasadiť o prímerie v krajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok