Od sprievodu z paláca po prelet Červených šípov. Takto bude prebiehať korunovácia Karola III.

ta3/Soňa Búranová
30.4.2023 00:00

Milióny ľudí po celom Spojenom kráľovstve aj mimo neho sa pripravujú na oslavu korunovácie kráľa Karola III. Ide o symbolický obrad, ktorý bude kombináciou bohoslužieb a okázalosti už 6. mája vo Westminsterskom opátstve. V tento deň budú obnovené zvyky staré viac ako tisíc rokov.

Od sprievodu z paláca po prelet Červených šípov. Takto bude prebiehať korunovácia Karola III.
Twitter/Ministry of Defence

Čo sú regálie?

Spojené kráľovstvo je podľa webovej stránky kráľovskej rodiny jedinou európskou krajinou, ktorá stále používa pri korunováciách regálie – symboly kráľovskej hodnosti ako koruna, guľa a žezlá. Jednotlivé predmety symbolizujú rôzne aspekty služby monarchii a povinnosti panovníka. Karolovi III. budú v kľúčových momentoch ceremónie odovzdané kráľovské jablko, panovnícke žezlo s krížom, s holubicou a ďalšie predmety.

Fázy korunovácie

Korunovácia má niekoľko etáp, pričom sa očakáva, že potrvajú necelé dve hodiny.

Prvá fáza: Uznanie

Kráľ bude predstavený "ľuďom", čo je tradícia, ktorá siaha až do anglosaských čias. Vedľa 700-ročného korunovačného stolca bude stáť arcibiskup z Canterbury Justin Welby. Obráti sa na každú stranu opátstva a Karola III. vyhlási za "nepopierateľného kráľa" ešte predtým, ako požiada kongregáciu, aby mu prejavila úctu a službu.

Kongregácia bude kričať "Boh ochraňuj kráľa!" a po každom jej uznaní zaznejú trúbky. Korunovačné kreslo, tiež známe ako St. Edward's Chair alebo King Edward's Chair, je považované za najstarší kus nábytku v Spojenom kráľovstve, ktorý sa stále používa na svoj pôvodný účel. Celkovo v ňom bolo korunovaných 26 panovníkov. Pôvodne bolo vyrobené na príkaz anglického kráľa Eduarda I.

Korunovačné kreslo Profimedia

Počas korunovácie bude dubové kreslo umiestnené v strede historickej stredovekej mozaikovej podlahy známej ako "cosmati pavement". Bude stáť pred a čelom k hlavnému oltáru, aby bol zdôraznený náboženský charakter obradu.

Významnou súčasťou korunovácie bude aj legendárny Kameň osudu prezývaný aj Korunovačný kameň, ktorý symbolizuje škótsku štátnosť, píše agentúra AFP. Do Londýna bol prevezený z Edinburského hradu. Kamenná tabuľa vážiaca 152 kilogramov, ktorú v roku 1296 získal kráľ Eduard I. od Škótov, bola 27. apríla za dodržiavania prísnych bezpečnostných opatrení prevezená do Westminsterského opátstva. 

Kameň bude počas slávnosti umiestnený pod korunovačným trónom. Podľa legendy kamenná tabuľa pochádza zo Svätej zeme, odkiaľ sa cez Egypt, Sicíliu a Španielsko dostala do Írska. Korunovačný kameň bol súčasťou trónu aj na korunovácii zosnulej kráľovnej Alžbety II., pripomenula AFP.

Cosmati pavement Profimedia

Druhá fáza: Prísaha

Arcibiskup z Canterbury potom vykoná korunovačnú prísahu, ide o zákonnú požiadavku. Požiada kráľa Karola III., aby potvrdil, že počas svojej vlády bude dodržiavať zákon a veriť v anglikánsku cirkev. Kráľ položí ruku na sväté evanjelium a zaviaže sa, že tieto sľuby "uskutoční a dodrží". Následne by podľa BBC mohol povedať ešte niekoľko slov, aby tak uznal mnohé vierovyznania v Británii. Pravdepodobne to však nebude súčasťou samotnej prísahy a nebolo to potvrdené.

Tretia fáza: Pomazanie

Kráľovi zložia slávnostné rúcho a posadí sa na korunovačné kreslo, aby bol pomazaný. Zdôrazní sa tak duchovné postavenie panovníka, ktorý je zároveň hlavou anglikánskej cirkvi. Arcibiskup naleje špeciálny olej z ampulky v tvare orla na korunovačnú lyžicu. Potom kráľa pomaže do tvaru kríža na jeho hlave, hrudi a rukách.

Ampulka bola vyrobená na korunováciu Karola II., ale jej tvar sa odvoláva na staršiu verziu a legendu, že Panna Mária sa zjavila svätému Tomášovi Becketovi v 12. storočí a darovala mu zlatého orla, z ktorého budú pomazaní budúci králi Anglicka. Korunovačná lyžica je oveľa staršia, prežila zničenie regálií Oliverom Cromwellom po anglickej občianskej vojne.

Samotný olej bol vyrobený špeciálne na korunováciu. Použili sa olivy zozbierané z dvoch hájov na Olivovej hore v Jeruzaleme a bol posvätený na špeciálnej ceremónii v kostole Božieho hrobu. Okolo kráľa sa potom rozprestrie baldachýn zo zlatej látky, ktorý budú držať štyria rytieri. Považuje sa to za najposvätnejšiu časť ceremónie, ktorú nikdy nikto nevyfotil. Má byť skrytá pred očami verejnosti.

Posvätenie oleja, ktorý sa použije pri korunovácii Profimedia

Štvrtá fáza: Investitúra

Ide o doslova vrcholný moment, keďže kráľ bude mať na hlave korunu svätého Eduarda po prvý raz v živote. Koruna je pomenovaná po oveľa staršej verzii vyrobenej pre anglosaského kráľa a svätca Eduarda Vyznávača. Údajne sa používala pri korunováciách po roku 1220, kým ju Cromwell neroztavil. Bola vyrobená pre kráľa Karola II., ktorý chcel korunu podobnú tej, ktorú nosil Eduard, ale jeho požiadavkou bolo, aby bola ešte väčšia.

Kráľ Karol III. bude siedmym panovníkom, ktorý ju bude nosiť po Karolovi II., Jakubovi II., Viliamovi III., Jurajovi V., Jurajovi VI. a Alžbete II. Zosnulá panovníčka ju mala naposledy na hlave pri svojej vlastnej korunovácii v roku 1953, posledný raz sa objavila na jej rakve.

Najskôr budú kráľovi odovzdané predmety vrátane gule, korunovačného prsteňa, panovníckeho žezla s krížom a panovníckeho žezla s holubicou. Potom arcibiskup položí korunu svätého Eduarda na kráľovu hlavu. Zaznejú trúbky a po celom Spojenom kráľovstve bude počuť salvy.

Z Tower of London bude vypálených 62 sálv a na Horse Guards Parade bude vypálená salva zo šiestich zbraní. Dvadsaťjeden nábojov bude vypálených na ďalších 11 miestach po celom Spojenom kráľovstve vrátane Edinburghu, Cardiffu a Belfastu a na rozmiestnených lodiach Kráľovského námorníctva.

Piata etapa: Intronizácia

V záverečnej časti obradu sa kráľ ujme trónu. Môže ho naň dokonca zdvihnúť arcibiskup, biskupi a iní kráľovi rovesníci. Tradične by potom rad členov kráľovskej rodiny a rovesníkov vzdal hold pokľaknutím pred novým kráľom, prisahaním vernosti a pobozkaním jeho pravej ruky. Predpokladá sa však, že princ William bude jediným kráľovským vojvodom, ktorý vzdá hold Karolovi III.

Po poklonení sa bude kráľovná Kamila pomazaná, korunovaná a intronizovaná jednoduchšou ceremóniou. Nebude ani musieť zložiť prísahu. Bude korunovaná korunou kráľovnej Márie. Pôvodne bola vyrobená pre korunováciu kráľovnej Márie po boku Juraja V., ale upravia ju, aby odstránili niektoré oblúky a pridali diamanty Cullinan III, IV a V.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok