Od sprievodu z paláca po prelet Červených šípov. Takto bude prebiehať korunovácia Karola III.

ta3/Soňa Búranová
30.4.2023 00:00

Milióny ľudí po celom Spojenom kráľovstve aj mimo neho sa pripravujú na oslavu korunovácie kráľa Karola III. Ide o symbolický obrad, ktorý bude kombináciou bohoslužieb a okázalosti už 6. mája vo Westminsterskom opátstve. V tento deň budú obnovené zvyky staré viac ako tisíc rokov.

Od sprievodu z paláca po prelet Červených šípov. Takto bude prebiehať korunovácia Karola III.
Twitter/Ministry of Defence

Odchod

Kráľovský pár zostúpi zo svojich trónov a pravdepodobne vstúpi do kaplnky svätého Eduarda. Tu si Karol III. zloží korunu svätého Eduarda a nasadí si cisársku štátnu korunu. Keď zaznie štátna hymna, pripoja sa k sprievodu z opátstva.

Kráľ a kráľovná sa potom vrátia naspäť do Buckinghamského paláca po ceste, ktorou prišli. Tentoraz budú v 260-ročnom koči s názvom Gold State Coach, ktorý sa používal pri každej korunovácii od korunovácie Williama IV. v roku 1831.

Koč známy ako Gold State Coach Profimedia

Správy naznačujú, že tri deti princa z Walesu, princovia George a Louis a princezná Charlotte, sa pripoja k sprievodu so svojimi rodičmi na koči za Gold State Coach. Zúčastní sa ho až 4000 príslušníkov britských ozbrojených síl. Ministerstvo obrany to nazvalo najväčšou vojenskou slávnostnou operáciou svojho druhu za poslednú generáciu. 

K nim sa pridajú zástupcovia krajín Commonwealthu a britských zámorských území. Kráľovská britská légia poskytne na túto udalosť 100-člennú čestnú stráž, ktorá bude lemovať cestu sprievodu na Parlamentnom námestí.

Cesta spievodu z Westminsterského opátstva späť do Buckinghamského paláca
Zdroj: reprofoto BBC News 

Trasa od opátstva priamo do areálu paláca je dlhá 2,29 kilometra. Kráľ a kráľovná dostanú Kráľovský pozdrav a tri povzbudenia od vojenského personálu, ktorý sa zúčastnil sprievodu. V roku 1953 bola trasa dlhá viac ako šesť kilometrov a trvala 45 minút.

Prelet nad Buckinghamským palácom

Od korunovácie Eduarda VII. v roku 1902 sa stalo zvykom, že nový panovník pozdravil davy ľudí na ulici The Mall z balkóna Buckinghamského paláca. Ku kráľovnej Alžbete II. sa pripojila okrem iných členov kráľovskej rodiny aj jej matka, deti a sestra. V roku 1953 pozorovali prelet stovky lietadiel.

Kráľovná na balkóne Profimedia

Buckinghamský palác potvrdil, že kráľ Karoll III. a kráľovná Kamila budú pokračovať v tradícii. Nebolo však potvrdené, ktorí členovia kráľovskej rodiny sa k nim pridajú. Budú však svedkami ukončenia verejných osláv korunovácie. Prelet lietadiel bude trvať šesť minút a zúčastnia sa ho príslušníci armády, Kráľovského námorníctva a Kráľovského letectva. Vyvrcholí ukážkou Červených šípov.

Prelet Profimedia
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok