Islamskí radikáli v Sýrii a nacisti v Kyjeve: Rusko použilo pre hrôzy na Ukrajine podobnú šablónu

ta3/dp
22.4.2023 06:00

Ruská podpora sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada je precedensom pre stratégiu spálenej zeme na Ukrajine.

Islamskí radikáli v Sýrii a nacisti v Kyjeve: Rusko použilo pre hrôzy na Ukrajine podobnú šablónu
TASR/AP (ilu)

Rusko hanobilo sýrsku civilnú obranu, známu ako Biele prilby, ako "nástroj, ktorý používa Západ na vykonávanie provokácií". Nádejný úsvit povstania v roku 2011 – keď státisíce Sýrčanov vyšli do ulíc žiadať slobodu – bol vymazaný z histórie. Neexistujú žiadni jednotliví Sýrčania, iba sýrsky ľud, ktorý, samozrejme, podporuje Asada a Putina.

Podobné vymyslené príbehy

Podobný príbeh vymyslený pre Ukrajinu naznačuje, že Rusi bojujú proti nacistom. V dlhom texte publikovanom mesiace pred inváziou Putin tvrdil, že Ukrajinci, Rusi a Bielorusi sú jedným celkom pod vedením Moskvy. Každý Ukrajinec, ktorý odporuje Moskve, je teda nepriateľ, zradca, nacistický kolaborant. Po druhé, ruský mýtus o Sýrii obracia skutočné udalosti, skresľuje pravdu a ničí kritické myslenie. 

Analýza aktivít ruskej armády v Sýrii v rokoch 2015-16 ukazuje, že Moskva začala svoju sýrsku kampaň zameraním sa nie na Islamský štát, ako tvrdila, ale na protiasadovských povstalcov v okolí Aleppa a Damasku. Rusko a jeho spojenci spriadali podobné klamstvá o použití chemických zbraní v Sýrii a tvrdili, že útoky vedené režimom boli buď sfalšované, alebo boli dielom opozície.

Ničenie pravdy na Ukrajine pokračuje. Ruský letecký útok na divadlo v Mariupole, pri ktorom zahynulo približne 600 ľudí, prezentoval Kremeľ ako dielo ukrajinskej vojenskej jednotky s koreňmi v krajne pravicovej milícii. Moskva podobne tvrdila, že zabitie stoviek ukrajinských civilistov v Buči sfalšovali ukrajinskí sabotéri.

Po tretie, v ruskom mýte je krutosť odznakom cti, samoúčelným. V Sýrii stúpenci režimu s obľubou maľovali slogan "Asad alebo vypálime krajinu" cez steny vyprázdnených miest a štvrtí. Cieľom sa stalo utrpenie iných pre Asada. Rovnaká dynamika funguje aj na Ukrajine. V prieskume Centra Levada uskutočnenom v decembri tvrdilo 59 percent ruských občanov, že necíti žiadnu zodpovednosť za smrť ukrajinských civilistov. 

Lídri ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá je úzko spätá s Putinom, zarámovali vojnu do náboženského hľadiska a tvrdili, že obeta ruských vojakov ich očistí od ich hriechov. Rozprávanie Kremľa o Sýrii a Ukrajine ponúka temné varovanie, víziu hrozby, ktorú predstavuje "ruská pravda".

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok