Islamskí radikáli v Sýrii a nacisti v Kyjeve: Rusko použilo pre hrôzy na Ukrajine podobnú šablónu

ta3/dp
22.4.2023 06:00

Ruská podpora sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada je precedensom pre stratégiu spálenej zeme na Ukrajine.

Islamskí radikáli v Sýrii a nacisti v Kyjeve: Rusko použilo pre hrôzy na Ukrajine podobnú šablónu
TASR/AP (ilu)

Dlhotrvajúci sýrsky konflikt a vojna na Ukrajine majú na prvý pohľad len málo spoločného. V prvom prípade ide o mnohostrannú občiansku vojnu na Blízkom východe, v druhom o boj medzi štátmi pred bránami Európy. 

Ale Rusko uvažuje o oboch týchto zdanlivo odlišných bojiskách podobne. Moskva pri rozsiahlej intervencii v roku 2015 pravdepodobne zachránila Baššára al-Asada. Sýria teda ponúka varovný príbeh o tom, čo sa stane, keď Rusko nielen vyhrá vojnu, ale vytvorí optiku, cez ktorú vidíme mier: šablónu pre svoju stratégiu na Ukrajine.

Dôsledky víťazstva Asada v sýrskej vojne boli vždy jasné. Vláda spojencov s Kremľom v Damasku; dlhodobá ruská vojenská prítomnosť vo východnom Stredomorí; a príbeh, ktorý prezentovali Rusi doma, že Moskva porazila Washington na kritickom bojisku novej studenej vojny. To zahŕňalo taktiku, ktorá sa stala mrazivo známou. Píše portál Financial Times.

Aleppo a Groznyj s rovnakým osudom

Počas druhej čečenskej vojny ruská armáda zrovnala so zemou hlavné mesto Groznyj. OSN v roku 2003 označila mesto za "najzničenejšie na Zemi". V Sýrii zdieľalo Aleppo podobný osud. Ukrajinské mestá vrátane Mariupolu, Chersonu a Bachmutu teraz nesú podobné jazvy.

V Sýrii Rusi vytvorili základný mýtus, ktorým prekrútili históriu vojny, aby slúžil cieľom Moskvy a mohla tak ospravedlniť svoju brutálnu vojenskú kampaň. Tvrdí, že občianska vojna bola súbojom medzi Asadom a násilným salafistickým džihádizmom – bolo to elegantné klamstvo, ktoré selektívne čerpá z prvkov pravdy, pričom ignoruje zložitosť konfliktu. 

V tomto rozprávaní bol Asad obkľúčený vodca multietnickej, nábožensky rôznorodej krajiny ohrozenej islamskými radikálmi podporovanými USA a ich arabskými susedmi. Skutočnosť, že sýrsky režim je zodpovedný za väčšinu úmrtí, zmiznutí a ekonomického krachu, ruské štátne médiá preformulovali ako nevyhnutnú odpoveď na terorizmus, a nie ako amorálnu snahu podrobiť si svojich oponentov.

Historik Timothy Snyder mapuje, ako Putin a jeho poradcovia vybudovali systém udržiavaný neustálym konfliktom a Západ prezentuje ako existenčnú hrozbu. Sýria a Ukrajina sú bojiskami, ale riziko vyplývajúce z ruských mýtov siaha oveľa ďalej. Po prvé, rozprávanie Kremľa o sýrskom konflikte sa zameriava na ideológiu. Tu neboli žiadni demonštranti, žiadna občianska opozícia, iba terorizmus.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok