Rusko začalo využívať taktiku spálenej zeme, naďalej bombarduje mestá v Doneckej oblasti

TA3 ČTK
11.4.2023 08:10

Rusi pokračujú v ofenzíve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde niekoľko miest a obcí čelilo ťažkému bombardovaniu, uviedol dnes ukrajinský generálny štáb. Ukrajinské sily podľa neho niekoľko útokov odrazili, avšak Rusi sa naďalej usilujú o ovládnutie Bachmutu.

Rusko začalo využívať taktiku spálenej zeme, naďalej bombarduje mestá v Doneckej oblasti
TASR/AP

Podľa vysoko postaveného ukrajinského generála Moskva využíva taktiku "spálenej zeme", píše agentúra Reuters. "Nepriateľ prešiel k taktike 'spálenej zeme' zo Sýrie. Ničia budovy a pozície náletmi a delostreleckou paľbou," povedal o Bachmute veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Oleksandr Syrskyj.

Bitka o toto malé a teraz z veľkej časti zničené mesto na okraji časti Ruskom kontrolovaného územia Doneckej oblasti je najkrvavejšia za celú trinásťmesačnú vojnu, píše Reuters. Obe strany utrpeli v bojoch o Bachmut veľké straty. Syrskyj uviedol, že "situácia je ťažká, ale zvládnuteľná". Ruské sily teraz podľa Denisa Pušilina, šéfa proruského útvaru na východe Ukrajiny, tzv. Doneckej ľudovej republiky (DĽR), ovládajú 75 percent Bachmutu. Je však podľa neho príliš skoro na to hovoriť o páde mesta.

Ruská armáda sa tiež zamerala na mesto Avdijivka, ktoré leží asi 20 kilometrov severne od Donecku a blízko frontovej línie sa nachádza od roku 2014, kedy na východe Ukrajiny vypukol ozbrojený konflikt medzi Moskvou podporovanými separatistami a ukrajinskou armádou.

"Rusi premenili Avdijivku na totálnu ruinu," uviedol šéf doneckej oblastnej správy Pavlo Kyrylenko a popísal nálet na niekoľkopodlažný dom. "V Avdijivke zostáva asi 1800 ľudí, ktorí každý deň riskujú svoje životy," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok