Spojenci rokujú na nemeckej základni Ramstein. Ukrajinu uistili, že ju budú naďalej podporovať

ta3 ČTK
21.4.2023 10:52

Piatkové rokovania kontaktnej skupiny pre Ukrajinu sa zamerajú na protivzdušnú obranu, muníciu a susedstvo. Na úvod schôdzky to vyhlásil americký minister obrany Lloyd Austin. Ten ocenil to, čo skupina zhruba 50 spojeneckých krajín koordinujúca zbrojnú pomoc Ukrajine za posledný viac ako rok od začiatku ruskej invázie spoločne dokázala. Uistil tiež prítomného ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova, že Kyjev môže na pomoc v obrane proti Rusku naďalej spoliehať.

"Som hrdý na to, čo sme spoločne dokázali. Členovia skupiny doteraz poskytli bezpečnostnú pomoc Ukrajine v hodnote 55 miliárd dolárov," povedal Austin. Poukázal tiež na to, že Rusko svoj cieľ na Ukrajine nedosiahlo. "Ukrajina naďalej zostáva silná a naša pomoc pokračuje," povedal s tým, že pomoc bude naďalej trvať.

"Spoločne zaistíme, aby Ukrajina dostala všetko pre to, aby mohla žiť v mieri," povedal americký minister obrany. "Ukrajina bezodkladne potrebuje našu pomoc, aby mohla chrániť svojich obyvateľov, infraštruktúru a vojenské sily pred ruským ostreľovaním," povedal Austin.

Okrem otázky protivzdušnej obrany a zásobovania muníciou budú spojenci podľa Austina rokovať aj o susedstve. Ukrajina totiž podľa ministra bráni nielen seba, ale aj princípy, že autokrati nenapadajú svojich menších susedov. "Hodnoty a zručnosti ukrajinských síl sú inšpiráciou pre celý svet," dodal.

Zasadnutie na základni Ramstein organizuje Austin. Na schôdzke sa zúčastňuje okrem iného generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a zástupcovia spojeneckých krajín vrátane Slovenska.

Austin sa v úvodnom prejave k spojencom krátko zmienil aj o nedávnom úniku citlivých dokumentov súvisiacich okrem iného s ruskou inváziou na Ukrajinu. Americké úrady zo zverejnenia informácií podozrievajú člena národnej gardy štátu Massachusetts Jacka Teixeiru.

"Tento problém beriem veľmi vážne. Chcem uistiť, že naďalej budeme s našimi spojencami a partnermi pracovať veľmi úzko a s rešpektom," povedal. Doplnil, že USA nepripustia narušenie jednoty medzi spojencami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok