Prezident USA a prvá dáma zverejnili svoje daňové priznanie, zarobili takmer 580-tisíc dolárov

TA3 ČTK
19.4.2023 07:17

Americký prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová zverejnili svoje daňové priznanie. Za minulý rok si zarobili takmer 580-tisíc dolárov (takmer 529-tisíc eur) a na daniach odviedli 23,8 percent svojich príjmov. Zhruba 3,5 percenta svojich príjmov, teda 20.180 dolárov, venovali 20 charitatívnym organizáciám, vrátane jednej spojenej s americkými policajnými odbormi, píše agentúra Reuters.

Prezident USA a prvá dáma zverejnili svoje daňové priznanie, zarobili takmer 580-tisíc dolárov
TASR/AP

Biden poberá ako prezident Spojených štátov plat vo výške 400-tisíc dolárov. Jill Bidenová zarobila 82.335 dolárov ako učiteľka angličtiny na Northern Virginia Community College. Ďalšie príjmy pochádzajú z investícií, dôchodkových fondov či ziskov z predaja kníh, pripomína Reuters. 

Svoje daňové priznanie zverejnila aj americká viceprezidentka Kamala Harrisová s manželom Dougom Emhoffom, ktorý je právnik. Zo svojich príjmov vo výške 456.918 dolárov zaplatili štátu 20,5 percenta.

Agentúra Reuters zároveň pripomína, že demokrat Biden na rozdiel od republikánov navrhol vyššie zdanenie korporácií a jednotlivcov, ktorí zarábajú viac ako 400-tisíc dolárov ročne. Americkí prezidenti svoje daňové priznania tradične zverejňujú. Výnimkou bol bývalý republikánsky prezident Donald Trump, ktorý tvrdil, že tak nemôže urobiť kvôli auditu daňového úradu, hoci úrad uviedol, že ho zverejniť môže.

Budúci rok sa v Spojených štátoch uskutočnia prezidentské voľby a očakáva sa, že Biden sa bude usilovať o druhý štvorročný mandát. Súperom by mu opäť mohol Trump, ktorý sa uchádza o nomináciu Republikánskej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok