Klamstvá majú následky. Televízia Fox News čelila žalobe, spor sa skončil urovnaním

ta3 čtk
18.4.2023 23:58

Súdny spor výrobcu volebných prístrojov Dominion Voting Systems (DVS) s televíznou stanicou Fox News sa skončil urovnaním. Oznámil to v utorok sudca krátko po začiatku súdneho procesu, napísala agentúra Reuters.

DVS stanicu žalovala za ohováranie v súvislosti s jej spravodajstvom po prezidentských voľbách v roku 2020, ako odškodnenie požadovala 1,6 miliardy dolárov. Obe strany sa zhodli na urovnaní vo výške 787,5 milióna dolárov povedal právny zástupca DVS.

"Uznávame uznesenie súdu, ktorý potvrdil, že niektoré tvrdenia o Dominione sú falošné," uvádza sa vo vyhlásení Fox News. "Na pravde záleží. Klamstvá majú následky," povedal právnik DVS Justin Nelson na tlačovej konferencii pred súdnou sieňou po oznámení o urovnaní.

Fox News podľa DVS po prezidentských voľbách v roku 2020 vedome šírila nepravdivé vyhlásenia republikánskeho prezidenta Donalda Trumpa o zmanipulovanom hlasovaní v snahe získať viac divákov a pozývala do vysielania Trumpových spojencov, ktorí nepravdivo tvrdili, že zariadenie DVS manipulovalo s hlasmi v prospech demokratov. Fox News argumentovala, že iba informovala o Trumpových námietkach proti výsledkom volieb a nechala divákov vypočuť si jeho právnikov a spojencov.

DVS tvrdila, že kvôli Fox News prišla o zákazky a jej zamestnanci čelili vyhrážaniu. Fox News naopak žalobu označila za finančne motivovanú "politickú križiacku výpravu".

Sudca Eric Davis oznámil dohodu oboch strán po tom, čo porota zasadla do lavíc a právni zástupcovia si začali pripravovať úvodnú reč. Proces mal pôvodne trvať šesť týždňov. Porota mala rozhodnúť, či Fox News niesla zodpovednosť za odvysielanie falošných tvrdení, že stroje na sčítanie hlasov od DVS boli použité na zmanipulovanie výsledkov hlasovania v prospech demokrata Joea Bidena, píše agentúra Reuters, podľa ktorej išlo o jednu z najviac medializovaných žalôb za ohováranie v USA za posledné desiatky rokov.

Do súdnej siene sa zmestilo približne 200 ľudí, novinári a členovia verejnosti sa pred budovou súdu zhromaždili už niekoľko hodín pred jej otvorením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok