Dohoda ANS a zdravotných poisťovní sa nemusí podariť. Čo by to znamenalo pre Slovákov?

ta3/Soňa Búranová, PB
18.4.2023 21:22

Zásadnou veličinou je v súčasnosti čas, ktorý Eduard Heger zbytočne márni byrokraciou. Nemocnice zatiaľ nemajú na čerpanie peňazí podpísané zmluvy a nemusia stihnúť určené termíny. Nesúhlasia ani s podmienkou, že v takom prípade budú musieť peniaze vrátiť. V Téme dňa viac povedali Marián Petko, prezident ANS, a analytik Martin Smatana.

20230418_tema_dna_8.jpg
TA3

Nedostatok peňazí

Smatana hovorí, že nedostatok financií tu, bohužiaľ, je. Vysvetlil, že to, že sa zmenilo prerozdelenie, čiže ktorá poisťovňa koľko z balíka na nemocnice vykryje, iba prerozdelilo deficit medzi Všzp, Unionom a Dôverou. Všzp však na základe vyhlášky ministerstva zdravotníctva platí z balíka menej ako minulý rok. 

"Deficit, ktorý existuje, sa iba posunie medzi Všzp, Dôverou a Unionom. Keď do toho zarátame stratu, ktorú tvoria primárne štátne nemocnice, tak je zrejmé, že to je iba o tom, kto si posúva čierneho Petra medzi zdravotnými poisťovňami," dodal. Preto sú súkromné zdravotné poisťovne nespokojné, lebo musia kryť náklady Všzp. No tá je tiež nespokojná, pretože nemá dostatok zdrojov, aby mohla vykryť všetky požiadavky či ANS, alebo AŠN (Asociácia štátnych nemocníc).

Petko informoval, že deficit slovenského zdravotníctva a nemocníc, teda to, ako vyzerajú a ako sú vybavené, je oproti ČR minimálne 3 miliardy eur. "Obrovský deficit bude pokračovať. Rozdiel medzi slovenským a českým zdravotníctvom sa výrazne nezmení. Aj tento rok prichádzajú peniaze, no do českých nemocníc podstatne viac," konštatoval. Nečuduje sa preto, že lekári a medici zo Slovenska odchádzajú.

Smatana varuje, že ak sa nepodarí postaviť Rázsochy, peniaze by sa mali prerozdeliť medzi iné nemocnice. "Za mňa najhorší možný scenár je taký, že aj keď sa bude vedieť, že sa to nestíha, bude sa to ututlávať až do volieb," uviedol analytik. Peniaze by tak mohli prepadnúť, keďže sa nemusí nájsť politická odvaha priznať si túto pravdu. Mohlo by sa tiež stať, že Slovensko by pre to bolo penalizované. Petko s jeho slovami súhlasí, no myslí si, že by sa k tomu prioritne mala vyjadriť NIKA (implementačný a monitorovací orgán).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok