Dohoda ANS a zdravotných poisťovní sa nemusí podariť. Čo by to znamenalo pre Slovákov?

ta3/Soňa Búranová, PB
18.4.2023 21:22

Zásadnou veličinou je v súčasnosti čas, ktorý Eduard Heger zbytočne márni byrokraciou. Nemocnice zatiaľ nemajú na čerpanie peňazí podpísané zmluvy a nemusia stihnúť určené termíny. Nesúhlasia ani s podmienkou, že v takom prípade budú musieť peniaze vrátiť. V Téme dňa viac povedali Marián Petko, prezident ANS, a analytik Martin Smatana.

20230418_tema_dna_8.jpg
TA3

Bude dohoda?

Petko prišiel ako prezident Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) do Bratislavy na rokovanie so zdravotnými poisťovňami. S Dôverou sa zatiaľ nedohodli, s Union došlo k čiastočnej dohode a zajtra ešte budú rokovať s Všzp. "Dnes je už úplne jasné a potvrdzujú sa naše predpoklady z marca 2023, že v systéme nie je dostatok finančných prostriedkov, a bude nutné ho dofinancovať minimálne na úrovni 250 miliónov eur, aby mohol normálne fungovať," uviedol.

Nemocnice s poisťovňami rokovali už po tretíkrát. "Situácia je pomerne vážna. Sme v apríli 2023 a stále nemáme dodatky k zmluvám. Ideme na určitých formách preddavkov, to je do určitej miery aj dobrá vôľa zdravotných poisťovní, že nám dávajú peniaze na platy, aby sme vôbec mohli existovať. No celý systém sa bude musieť sfunkčiť a uzavrieť," upozornil Petko s tým, že sa zdá, že od 1. mája to nebude možné. 

V druhej časti Témy dňa diskutovali expert na samosprávu Michal Kaliňák (Hlas), predseda BSK Juraj Droba (SaS) a člen platformy SMK Péter Őry (Aliancia). Téma: Zmeny hraníc okresov a financie samospráv.

Varuje, že k dohode nemocníc a zdravotných poisťovní vôbec nemusí dôjsť. Poisťovne vraj tvrdia, že peniaze nemajú v dostatočnej miere a problém je aj s prerozdeľovacím systémom. "Môže sa stať, že nakoniec sa nedohodneme a nebudeme v zmluvnom vzťahu. Ja dúfam, že k tomu nedôjde," povedal.

Petko nechce vyvolávať paniku, keďže zdravotná starostlivosť pre ľudí stále funguje. No uviedol, že ak "nebude zmluvný vzťah dajme tomu od júla, potom by sa muselo prejsť len na akútnu a neodkladnú zdravotnú starostlivosť po určitom čase".

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok