Dohoda ANS a zdravotných poisťovní sa nemusí podariť. Čo by to znamenalo pre Slovákov?

ta3/Soňa Búranová, PB
18.4.2023 21:22

Zásadnou veličinou je v súčasnosti čas, ktorý Eduard Heger zbytočne márni byrokraciou. Nemocnice zatiaľ nemajú na čerpanie peňazí podpísané zmluvy a nemusia stihnúť určené termíny. Nesúhlasia ani s podmienkou, že v takom prípade budú musieť peniaze vrátiť. V Téme dňa viac povedali Marián Petko, prezident ANS, a analytik Martin Smatana.

20230418_tema_dna_8.jpg
TA3

Čo čaká Bardejov?

Ak všetko vyjde tak, ako má, tak peniaze z Plánu obnovy by mohli nemocniciam výrazne pomôcť. Petko, ktorý je aj riaditeľom bardejovskej nemocnice, prezradil, čo sa zmení v meste na východe Slovenska. Uviedol, že výzva sa fokusuje na akútnu zdravotnú starostlivosť. 

Dôjde ku komplexnej rekonštrukcii chirurgie, gynekológie a interného oddelenia. Všetky izby budú maximálne jedno- a dvojposteľové so samotným sociálnym zariadením, čo je pre pacienta dôležité, keďže bude oveľa nižšie riziko nákaz a sociálneho diskomfortu. "Neporovnateľný komfort oproti tomu, aký majú pacienti teraz," okomentoval. V pôrodnici bude možná prítomnosť príbuzného nielen počas pôrodu, ale aj pred a po ňom. Na chirurgii sa formou plávajúcich lôžok rozvinie výraznejšia operatíva. 

Bude kompletne zmenená kvalita informačných systémov a zníži sa náročnosť na energetiku. Šetrenie bude 30 percent, no Petko tvrdí, že šetrenie v rekonštruovaných častiach bude podľa posledných zistení viac ako 45 percent. "Nemocnica sa v tejto časti akútnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov zmení na nepoznanie oproti tomu, v akom je teraz stave," doplnil.

Takáto rekonštrukcia by mala čakať aj ďalších sedem nemocníc, ktoré dostanú peniaze z Plánu obnovy, pričom v nich vzniknú aj nové pavilóny.

Celú časť relácie Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

Strana 3 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok