Ako v Kocúrkove. Rekonštrukcia mosta v Martine trvala neuveriteľných päť rokov

ta3
18.4.2023 17:02

V Martine v tichosti dokončili zdĺhavú rekonštrukciu mosta. Politici sa pre istotu vyhli aj strihaniu pásky. Od jej začiatku stavba pripomínala Kocúrkovo. Práce nakoniec dokončila iná firma ako začínala a vypýtala si dvojnásobne viac peňazí.

Trvalo to neuveriteľných päť rokov, kým sa podarilo most v Martine opraviť. Pritom nejde len o nejakú okrajovú stavbu, ale o strategický objekt na hlavnom medzinárodnom cestnom ťahu.

K opravám sa vyjadrili aj vodiči: "Keby robili aktívnejšie a poctivejšie, kvalitnejšie a rýchlejšie, tak to nemuselo toľko trvať, lebo tam jeden, dvaja sa opierali o lopatu." "Tak ja si myslím, že to je lepšie, keď sa to robilo päť rokov a bolo to perfektnejšie urobené," uviedol ďalší.

Problém vznikol počas zdĺhavého verejného obstarávania. Keď na most nastúpila žilinská Hastra, objavila väčšie poškodenie ako sa predpokladalo.

"Po očistení nosnej konštrukcie sa zistila degradácia, zvýšená degradácia betónových konštrukcií aj nosnej výstuže," tvrdí Juraj Lazúr, výrobno-technický riaditeľ spoločnosti HASTRA.

Firma preto navrhovala výmenu všetkých nosníkov, teda prakticky nový most, na to by už však pôvodných 800-tisíc eur nestačilo. "Ich nárok sa pohyboval s cenovým dopadom cca 2,4 až 2,6-milióna eur za jeden mostný objekt, bavíme sa o Martine - Priekope, v tomto bode sa to vlastne zaseklo," informuje Ivan Brečka, riaditeľ SSC-IVSC Žilina.

Cestári nakoniec vypovedali zmluvu a vyhlásili novú súťaž. Práce dorobil Váhostav za takmer jeden a pol milióna eur a nosníky boli predsa len všetky vymenené.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok