V okolí Novej Bane je nedostatok elektriny. Obyvatelia však nesúhlasia s vybudovaním nového vedenia

ta3
18.4.2023 12:31

V okolí Novej Bane je nedostatok elektriny. Jedna z firiem už preto musela zastaviť investíciu za 50 miliónov eur. Hoci sa mesto snaží o vybudovanie nového vedenia vysokého napätia, niektorí majitelia pozemkov sú proti. Ak sa s nimi nepodarí dohodnúť, ohrozí to rozvoj celého regiónu. Vážnosť situácie nám potvrdil primátor Novej Bane Branislav Jaďuď.

Nová Baňa stojí pred nečakaným problémom. Jej ďalší rozvoj brzdí nedostatok elektriny. Kapacita súčasného vedenia vysokého napätia, ktoré má viac ako 50 rokov, je vyčerpaná. Keď sa to radnica dozvedela, začala to riešiť. Hoci vyvolala rokovania dosiahla, že elektrárne výstavbu nového vedenia zaradili do investičného plánu, zatiaľ sa nič nedeje.

S niektorými sa mestu podarilo dohodnúť, ďalší to odmietajú. Aj tam by sa to ale malo vyriešiť. Už teraz je však rozvoj zabrzdený. Mesto má problém s pripojením bytoviek a výrobca tepelnej izolácie musel zastaviť rozšírenie výroby za 50 miliónov eur.

Posilnenie elektriny v regióne však podporujú aj okolité obce. Hoci akútne problémy ešte necítia, zastavenie investícií vo fabrikách sa ich dotýka.

Témy: Nová Baňa

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok