Po internete sa šíri video s priznaniami žoldnierov k vraždám detí

ta3 čtk
17.4.2023 20:04

Po sociálnych sieťach sa šíri video s údajným priznaním ruského žoldniera na zastrelenie päť- či šesťročného ukrajinského dievčaťa pri dobývaní východoukrajinských miest. Video natočila ruská mimovládna organizácia Gulagu.net s niekdajšími trestancami, ktorí si vykúpili slobodu tým, že bojovali na Ukrajine v radoch súkromnej žoldnierskej armády zvanej Wagnerova (v ruskom prepise Vagnerova) skupina. Azamat Uldarov a Alexej Savičev, omilostený ruským prezidentom Vladimirom Putinom pre výnosy z augusta a septembra minulého roka, boli povýšení do radov veliteľov a teraz sa nachádzajú v Rusku, napísal denník Ukrajinska pravda na svojom webe.

Ľudia prehovorili, vyhlásil Musk. Twitter obnoví zablokované účty niektorých novinárov
TASR/AP

Obaja muži vypovedali zakladateľovi Gulagu.net Vladimírovi Osečkinovi podrobnosti o zastrelení desiatok ukrajinských detí a dospievajúcich, ako aj o vyhodení päťdesiatky ranených zajatcov do povetria. "Tieto priznania nie sú potvrdené z iných zdrojov," upozornil server Meduza. Uldarov na kameru povedal, že "strelil päťročné dievčatko do hlavy", keď jednotka dobývala Soledar a Bachmut. "Kvičí, je to malé dieťa, chápeš. Strelil som päť-šesťročné dievča a dorazil ju," dodal.

"Touto rukou som plnil rozkaz, zabil deti. Chápeš, na rozkaz. Dávali nám rozkaz vyčistiť a všetkých zlikvidovať. Išli sme a všetkých sme zabíjali - ženy, mužov, dôchodcov i deti, a to aj malé, päťročné," vyhlásil. Rozkaz vyčistiť Bachmut a nikoho nešetriť podľa bývalých žoldnierov zaznel priamo od šéfa wagnerovcov Jevgenija Prigožina.

Ešte horšie veci sa podľa trestanca odohrávali v Soledari, dobytom v januári. Uldarov tiež rozprával, že v marci "vyčistil" pivnicu deväťpodlažnej budovy v Bachmute, kde sa skrývalo 300-400 ľudí, vrátane štyroch desiatok detí. Vzhľadom na rozkaz "nemal na výber".

"Civilisti vychádzali (z krytu). Mali sme rozkaz, aby sme všetkých od 15 rokov a starších hneď bez slova zastrelili. Zastrelili sme 20-24 ľudí, z ktorých asi desať bolo vo veku 15-17 rokov," povedal Savičev. Na otázku, koľko neozbrojených Ukrajincov zabili, odpovedal, že pätnásťročných Ukrajincov je "ťažké označiť za pokojných civilistov".

Gulagu.net pomohla niekoľkým ruským vojakom uniknúť z bojiska az Ruska, ale túto činnosť pozastavila po tom, čo sa ukázalo, že jeden zo zbehov, ktorému pomohla, sa podieľal na vojnových zločinoch. Video trvá 77 minút. Ani jeden z okupantov nepovedal, že ľutuje zločiny, ktorých sa dopustil na Ukrajine, napísala Ukrajinská pravda.

Uldarov sa tiež priznal, že wagnerovci neberú zajatcov a všetkých vzdávajúcich sa ukrajinských vojakov zabíjajú, a to hlavne podrezaním hrdla nožom, čo tiež natáčajú na videá. Občas ale Prigožin nariadil ubiť zajatcov kladivom. "Je to strašný človek," dodal Uldarov. Avšak vyhlásil, že by sa rád vrátil na front a do boja.

Nepotvrdené výpovede oboch žoldnierov korešpondujú s tým, čo uviedol ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Jeho úrad v posledných deviatich mesiacoch dostal "desiatky videí" zachytávajúcich vraždenie ukrajinských zajatcov ruskými vojakmi. "Sú to odrezané hlavy, odrezávanie pohlavných orgánov, odrezávanie uší, nosov, končatín, článkov prstov na rukách," povedal Lubinec denníku Ukrajinska pravda.

Dodal, že sa podarilo zistiť totožnosť niektorých ruských vojakov vystupujúcich v úlohe mučiteľov a vrahov, a že vie o jednom, ktorý už bol potrestaný tým, že prišiel o život v boji s ukrajinskými vojskami. Moskva podľa ombudsmana úmyselne šíri videá zachytávajúce vraždenie ukrajinských vojakov z niekoľkých dôvodov - aby "udržala stupeň protiukrajinskej hystérie" v ruskej spoločnosti, aby odstrašila vlastných vojakov pred vzdaním sa do ukrajinského zajatia a tiež aby zastrašila ukrajinských vojakov.

Denník pripomenul, že o týždeň skôr sa na sociálnych sieťach objavilo mimoriadne brutálne video zachytávajúce ruských vojakov, ako odrezávajú ukrajinskému zajatcovi hlavu.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak v reakcii zdôraznil, že všetky zločiny musia byť potrestané. "Ruskí teroristi sa priznali k vraždám ukrajinských detí v Bachmute a Soledare. Ide o vojnových zločincov z Wagnerovej skupiny, ale vrhá to svetlo na zločiny ruskej armády na Ukrajine. Kradnú a zabíjajú naše deti. Koľko bude ešte takých zločinov? Je to národ neľudských vrahov, biologický odpad sveta. Priznanie nestačí. Musí nasledovať trest. Tvrdý a spravodlivý," uviedol Jermak podľa agentúry Unian. Pripomenul, že Rusi z Ukrajiny uniesli tisíce detí, a nevie sa, koľko z nich je ešte nažive. "Dozvieme sa o všetkých zločinoch a nájdeme každého, kto ich páchal," prisľúbil. "Svet musí vidieť tvár Ruska, nebáť sa a tvrdo udrieť," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok