Irak chce byť sprostredkovateľom mieru medzi Ukrajinou a Ruskom. Kuleba ponuku odmietol

ta3 čtk
17.4.2023 13:38

Irak sa v pondelok ponúkol ako sprostredkovateľ rokovaní o mieri medzi Ukrajinou a Ruskom. Stalo sa tak pri návšteve ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu, ktorý ale podľa agentúry AP túto ponuku odmietol. Zopakoval, že jeho krajina nepristúpi na žiadne mierové rokovania, kým sa ruská armáda nestiahne zo všetkých miest na Ukrajine, ktorá okupuje.

Kuleba kritizoval neochotu niektorých spojencov poskytnúť Ukrajine útočné zbrane
TASR/AP

Úlohy prostredníka mierových rokovaní sa vo vojne na Ukrajine sa neúspešne snažilo chytiť už aj Turecko. Podobnú snahu márne ponúkal napríklad aj Vatikán a v uplynulých týždňoch predstavil vlastný mierový plán pre Ukrajinu Peking. Kuleba priletel do Bagdadu na návštevu Iraku, ktorá je podľa agentúry AP prvou návštevou ukrajinského činiteľa v Bagdade od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári a prvou návštevou šéfa ukrajinskej diplomacie v krajine za 11 rokov.

Kuleba sa už v pondelok stretol so svojím irackým náprotivkom Fuádom Husajnom, ktorý mu ponúkol sprostredkovanie mierových rokovaní. Zdôraznil, že jeho krajina má roky skúseností s vojnou, ale aj s konaním znepriatelených strán. V tejto súvislosti pripomenul, že v Iraku sa konalo niekoľko kôl rokovaní medzi Saudskou Arábiou a Teheránom, ktoré minulý mesiac oznámili obnovenie vzťahov po siedmich rokoch.

Irak udržuje dobré ekonomické vzťahy ako s Ukrajinou, tak s Ruskom, a z týchto krajín dováža najmä obilie, uviedla EFE. Vo vojne Kyjeva s Moskvou zaujíma Bagdad neutrálny postoj. Tento rok vo februári navštívil Bagdad ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a jeho iracký náprotivok pri tejto príležitosti vyjadril podporu rokovaniam o prímerí a konci vojny.

Už pred necelým týždňom iracký premiér Muhammad Sudanie hovoril telefonicky s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý podľa irackej strany vyjadril záujem o spoluprácu s Irakom "vo všetkých odvetviach" a túto blízkovýchodnú krajinu označil za "hlavný a vplyvný štát" v regióne.

Iracká diplomacia v posledných mesiacoch prispela k zmiereniu medzi Iránom a Saudskou Arábiou, keď hostila niekoľko kôl rokovaní medzi týmito krajinami. Teherán a Rijád potom v marci oznámili, že sa dohodli na obnovení diplomatických vzťahov, ktoré prerušili v roku 2016. Dohodu sprostredkovala Čína. Aj v Pekingu sa v posledných týždňoch striedajú delegácie západných štátnikov v súvislosti so snahou ukončiť vojnu na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok