Neverte ruským lžiam. Zabíjanie a znásilňovanie nie je záchranná misia, povedal pre ta3 bývalý ukrajinský ombudsman

ta3
17.4.2023 13:40

Nedávno obletela svet správa o návrate 31 ukrajinských detí, ktoré nasilu deportovali do Ruska. Za ich návratom je humanitárna organizácia Save Ukraine. V relácii ta3 Svet dnes sa redaktorka Andrea Simančíková rozprávala s jej riaditeľom a bývalým ukrajinským detským ombudsmanom Mykolom Kulebom.

Keď sa Ukrajincom podarilo získať niektoré stratené územia späť, zistili, že v ruských táboroch sa nachádzajú tisícky ukrajinských deportovaných detí. "Deti nám povedali, že Rusi ich neplánovali poslať naspäť na Ukrajinu a vrátiť ich rodinám," povedal v exkluzívnom rozhovore pre ta3 Kuleba. Save Ukraine sa zatiaľ podarilo z okupovaných oblastí a Ruska dostať späť sto detí.

Moskva popiera, že by ukrajinské deti unášala. Tvrdí, že ich berie so sebou pre ich vlastnú bezpečnosť a nazýva to humanitárnym program. Čo by Kuleba odkázal tým, ktorí týmto argumentom veria? "Predstavte si, že niekto príde k vám domov, znásilní vašu ženu, zabije vaše deti, vyhodí vás z vlastného domu, a potom vám povie, že ide o záchrannú misiu. Presne to sa deje na Ukrajine... Rusi napadli našu krajinu, zabíjajú naše deti a znásilňujú naše ženy. Potom hovoria: 'My vás zachraňujeme.' Je to lož," vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok