Dohodám o obilí podľa Ukrajiny hrozí zastavenie, Rusko opäť blokuje inšpekcie

ta3 čtk
17.4.2023 14:29

Obilným dohodám, ktoré umožňujú vývoz ukrajinského obilia cez Čierne more, hrozí zastavenie po tom, čo Rusko opäť zablokovalo inšpekcie lodí v tureckých vodách. Informovalo o tom dnes ukrajinské ministerstvo pre obnovu, ktoré citovala agentúra Reuters.

Ukrajina obvinila Rusko z marenia obilnej dohody. Prepravu obilia na svetové trhy prerušili
TASR/Roman Hanc

"Po druhýkrát za deväť mesiacov fungovania obilnej dohody nebol vypracovaný plán inšpekcií, a nebola skontrolovaná jediná loď. To ohrozuje samotné fungovanie dohody," napísali činitelia ukrajinského ministerstva na sociálne siete.

Dohody za sprostredkovanie OSN podpísalo vlani v júli Turecko s Ukrajinou a Ruskom s cieľom umožniť vývoz poľnohospodárskych produktov z ukrajinských prístavov cez Čierne more. Ruská agresia na Ukrajinu, ktorá sa začala vlani vo februári, do podpisov dohôd zastavila pre brániacu sa krajinu významný export poľnohospodárskych produktov. Schéma bola už dvakrát predĺžená; naposledy sa tak stalo v polovici marca.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov v marci vyhlásil, že pokračovanie dohôd je gestom dobrej vôle, ktoré Moskva urobila v nádeji, že budú plnené aj ustanovenia týkajúce sa Ruska. Dohody sa totiž týkajú tak bezpečných koridorov pre lode vyplávajúce s obilím z troch ukrajinských prístavov ako aj zrušenie prekážok pre vývoz ruských potravín a hnojív, dodal Interfax.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzja v rovnakom čase upozornil, že Moskva bude uvažovať o ďalšom predĺžení mechanizmu iba v prípade hmatateľného pokroku pri plnení záväzkov týkajúcich sa vývozu ruských potravín a hnojív na svetové trhy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok