Top udalosti týždňa: Vojaci pre Ukrajinu, Čepček a notárske povolenia, vinný Kažimír, Prigožin vs Moskva

ta3 tasr čtk
16.4.2023 19:42

SR možno vyšle do veliteľských štruktúr vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu vojakov. Poslanec NR SR Martin Čepček predložil zaujímavý návrh. Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír je vinný z podplácania. Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. FBI v súvislosti s únikom utajovaných amerických dokumentov zatkol podozrivého. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

ONLINE: Ukrajina po ruských útokoch obnovuje dodávky elektriny,
TASR/AP

Kažimír je vinný

Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír je vinný z podplácania. Rozhodol o tom samosudca Špecializovaného trestného súdu, ktorý vydal 3. apríla trestný rozkaz a uložil mu peňažný trest vo výške 100-tisíc eur. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné. Potvrdila to hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková, upozornil na to denník Sme.

"Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky," povedala Kudjáková. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia.

"Po doručení a preskúmaní trestného rozkazu prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v zákonom stanovenej lehote odpor," uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. Dodala, že bližšie informácie nebude prokuratúra poskytovať.

Prigožin odporuje Moskve

Šéf žoldnierov z ruskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. Rusko by podľa neho malo deklarovať, že dosiahlo všetky stanovené ciele tzv. "špeciálnej vojenskej operácie", ako Kremeľ nazýva mohutnú agresiu voči svojmu susedovi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok