Top udalosti týždňa: Vojaci pre Ukrajinu, Čepček a notárske povolenia, vinný Kažimír, Prigožin vs Moskva

ta3 tasr čtk
16.4.2023 19:42

SR možno vyšle do veliteľských štruktúr vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu vojakov. Poslanec NR SR Martin Čepček predložil zaujímavý návrh. Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír je vinný z podplácania. Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. FBI v súvislosti s únikom utajovaných amerických dokumentov zatkol podozrivého. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

ONLINE: Ukrajina po ruských útokoch obnovuje dodávky elektriny,
TASR/AP

Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s tým, že Prigožin zverejnil svoje tvrdenia v podobe blogu ešte v piatok, ale širšej pozornosti sa im však dostalo až teraz. "Pre (ruskú) štátnu moc a spoločnosť je dnes nevyhnutné urobiť veľkú bodku za špeciálnou vojenskou operáciou," napísal majiteľ vagnerovcov, ktorého slová zverejnili aj viaceré ukrajinské médiá.

Ideálnym spôsobom, ako celú záležitosť uzavrieť, by podľa neho bolo "oznámiť koniec špeciálnej vojenskej operácie a deklarovať, že Rusko dosiahlo všetky svoje stanovené ciele". A podľa Prigožina by to vlastne bola aj pravda, pretože "v istých aspektoch sme ich naozaj aj dosiahli".

Zatkli vynášača tajných dokumentov

Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) vo štvrtok v súvislosti s únikom utajovaných amerických dokumentov, ktoré odhaľujú citlivé informácie spojené s vojnou Ruska na Ukrajine, zatkol Jacka Teixeira, ktorý je zamestnancom leteckej zložky národnej gardy, uviedol americký minister spravodlivosti Merrick Garland.

Teixeira je podľa denníka The New York Times (NYT) 21-ročným členom leteckej zložky národnej gardy štátu Massachusetts a viedol chatovaciu skupinu, ktorá pod názvom Thug Shaker Central združovala asi 20 až 30 mladých milovníkov zbraní a videohier, ktorí medzi sebou zdieľali aj rasistické mémy. Hovorkyňa FBI potvrdila, že zatknutý bol v Massachusetts a že jej agenti na mieste naďalej pracujú.

"Agenti FBI dnes popoludní Teixeiru zadržali bez toho, aby došlo k nejakému incidentu," uviedol Garland v krátkom vyhlásení na ministerstve spravodlivosti. Zatknutie bolo podľa Garlanda vykonané v súvislosti s vyšetrovaním "údajného neoprávneného vynášania, uchovávania a odovzdávania utajovaných informácií o národnej obrane". Pred súd v Massachusetts má byť podozrivý predvedený v piatok.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok