Top udalosti týždňa: Vojaci pre Ukrajinu, Čepček a notárske povolenia, vinný Kažimír, Prigožin vs Moskva

ta3 tasr čtk
16.4.2023 19:42

SR možno vyšle do veliteľských štruktúr vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu vojakov. Poslanec NR SR Martin Čepček predložil zaujímavý návrh. Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír je vinný z podplácania. Jevgenij Prigožin vyvolal rozruch svojimi úvahami o možnom konci vojny na Ukrajine. FBI v súvislosti s únikom utajovaných amerických dokumentov zatkol podozrivého. Zhrnuli sme pre vás najdôležitejšie udalosti uplynulého týždňa.

ONLINE: Ukrajina po ruských útokoch obnovuje dodávky elektriny,
TASR/AP

Vojaci pre Ukrajinu

Slovenská republika by mohla vyslať do veliteľských štruktúr vojenskej asistenčnej misie pre Ukrajinu do šiestich príslušníkov Ozbrojených síl SR. Pôsobiť by mali na území členských štátov Európskej únie. Vyplýva to z návrhu Ministerstva obrany SR, s ktorým vládny kabinet súhlasil.

Slovenskí vojaci a príslušníci Vojenskej polície by zároveň mohli na území SR poskytovať výcvik príslušníkom Ozbrojených síl Ukrajiny. "Účasť Slovenskej republiky v rámci EUMAM UA umožní rozšíriť a zosúladiť existujúce výcvikové iniciatívy členských štátov EÚ. Ozbrojené sily SR tak budú poskytovať výcvik ukrajinským ozbrojeným silám na území Slovenskej republiky v rámci misie EUMAM UA i za možnej účasti zahraničných partnerov. Súčasne sa príslušníci Ozbrojených síl SR zapoja do príslušných veliteľských štruktúr na území členských štátov Európskej únie na podporu EUMAM UA," načrtol rezort obrany v predloženom materiáli. Cvičenia na Slovensku by sa mohli konať za prítomnosti vojakov z členských krajín EÚ, Ukrajiny, USA a Veľkej Británie.

Zapojenie Slovenskej republiky do výcviku príslušníkov ukrajinských ozbrojených síl je podľa ministerstva nielen jasnou podporou legitímne sa brániacej Ukrajiny, prejavom súdržnosti na úrovni EÚ, ale i investíciou do obnovy bezpečného prostredia na našej východnej hranici v budúcnosti.

Čepčekov zákaz porna

Poslanec Národnej rady SR Martin Čepček predložil návrh na novelizáciu mediálneho zákona. Podľa návrhu by sa k pornografickému obsahu mali dostať len ľudia, ktorí potvrdia, že majú 18 rokov. Na návrh upozornil portál tvnoviny.sk. V prípade porušenia zákona by mal regulátor právo vypnúť vysielanie programu alebo jeho časti na 60 dní.  "Pokuta by mohla byť vo výške od 200 eur do piatich percent z obratu za prechádzajúce účtovné obdobie," informuje portál.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok