Prezidentka nemala tejto vláde posvätiť, myslí si Blanár. Budaj hovorí, že sme v multikrízach

ta3/Soňa Búranová, RI
16.4.2023 12:15

Politické strany sa pripravujú na volebnú kampaň a Slovákov medzitým bičujú vysoké ceny potravín. Na rokovací stôl však prúdia rôzne atómovky, ktoré sú viac než len šokujúce. V relácii V politike diskutovali o aktuálnej situácii Juraj Blanár (Smer) a Ján Budaj (Demokrati).

20230416_v_politike_8.jpg
TA3

Do volieb ostáva 167 dní

Blanár si myslí, že bola obrovská chyba, že prezidentka "posvätila" tejto vládnej koalícii, ktorá v decembri získala nedôveru. "Slovensko sa rúti do obrovskej inflačnej špirály. Ceny sú tu nadpriemerné. Táto rozpadnutá koalícia sa dnes ide tváriť, že oni to nespôsobili. Veď ich je tam 160," rozhorčil sa. Kollár navrhuje, aby sa parlament naposledy stretol v júni, nech môže štartovať politická kampaň. Blanár tvrdí, že na tomto existuje v pléne konsenzus. Budaj argumentuje, že mnohí chcú voličom vysvetľovať svoju politiku. Preto Kollárov návrh nevníma ako problém. 

Spomenul aj negatívnu rétoriku opozície, no súhlasí, že potraviny zdraželi. Oznámil, že príde cielená pomoc, no on ju "zvestovať" nebude, pretože na to nie je kvalifikovaný. Gastro sa vraj potichu rozhodlo, že nebude ceny stláčať. "Drahota zostane, štátny rozpočet príde o miliardy. Tak jednoducho svet ekonomiky nefunguje," reagoval na návrh znižovania DPH na potraviny Budaj. Dodáva však, že HDP je stále v raste a vraj to najhoršie máme za sebou.

Blanár doplnil, že škandalózne budú predčasné voľby až na konci septembra. Ak by vraj prešiel návrh Smeru, Igor Matovič by do parlamentu neprichádzal s atómovkami. Podpredseda Smeru tiež kritizuje, že Heger nekoná, hoci je poverený viesť ministerstvo financií.

Budaj pripomína, že Slovensko zatiaľ nemá takú katastrofálnu makroekonomiku. Reagoval, že Vlčanov návrh dať obyvateľom kreditky na potraviny je zaujímavý, ale vraj ho zatiaľ nepriniesol na vládu. Dodal, že máme vážnejšie problémy, než riešiť nedeľný predaj. Ak by návrh prešiel, myslí si, že aj tak sa po čase tento predaj vráti späť. Blanár žasne nad tým, čo minister envirorezortu hovorí. "Niektoré potraviny zdraželi o 50 až 70 percent. My by sme chceli zastropovať marže, pretože každý obchodník má iné ceny. To nie je žiadna maďarská cena. Toto mala robiť vláda a predovšetkým cenový orgán, ministerstvo financií," vyhlásil. Upozornil, že inflácia sa v prípade potravín nezastavila. Smer je vraj na strane zamestnancov. Preto na májovej schôdzi NR SR podporí, aby zákaz nedeľného predaja prešiel do druhého čítania.

Dodal, že akákoľvek odmena za účasť vo voľbách je scestná. "Ak majú navyše 2 miliardy, nech ich dajú obyvateľom teraz. Nie na konci septembra." Budaj tvrdí, že Demokrati chcú, aby ľudia volili slobodne a nie pre 500 eur. Bol by radšej, ak by dané peniaze boli použité na pomoc s infláciou, s čím Blanár súhlasí. Budaj doplnil, že sme sa dostali do multikríz, a zároveň prezradil, že Heger rokuje s Ivanom Korčokom. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok