Svet sa obáva rizík, ktoré predstavuje umelá inteligencia. Čo na to chatbot ChatGPT?

ta3/Alžbeta Múcsková
18.4.2023 00:00

Umelá inteligencia je čoraz častejšou súčasťou našich životov. O to viac narastajú obavy, či je jej používanie bezpečné. Od otázok súkromia po etické dilemy, riziká týchto technológií nemožno ignorovať. Niektorí politici a odborníci vyslovili obavy z rýchlo sa zlepšujúcej technológie. Na to, ako sa vyhnúť hrozbám pri práci s umelou inteligenciou, sme sa pýtali chatbota ChatGPT.

Svet sa obáva rizík, ktoré predstavuje umelá inteligencia. Čo na to chatbot ChatGPT?
Profimedia

Čo tvrdí o bezpečnosti umelej inteligencie a online chatbotov takýto systém? S ChatGPT sme viedli rozhovor, v ktorom systém prezradil niekoľko bodov a zásad, ktorých by sa ľudia mali držať pri interakcií s chatbotmi.

Rozhovor s ChatGPT

Taliansky dozorný orgán na ochranu údajov vydal okamžitý zákaz prístupu ChatGPT s odvolaním sa na údajné porušovanie súkromia. K akým informáciám o vašich užívateľoch má ChatGPT prístup a čo s nimi robí?

Ako jazykový model AI, nemám prístup ani neuchovávam žiadne osobné informácie o používateľoch alebo ich interakcii so mnou. Keď používatelia so mnou interagujú, ich správy sú spracované mojou podkladovou neurónovou sieťou a použité na generovanie odpovede. Tento proces je úplne automatizovaný a po skončení konverzácie nemám schopnosť uchovávať žiadne informácie o používateľovi alebo jeho správach.

Organizácia OpenAI, ktorá vyvinula a prevádzkuje modely GPT, sa zaviazala chrániť súkromie používateľov a prijíma opatrenia na zabezpečenie, pri ktorých sú dáta používateľov uchovávané bezpečne a dôverne. Všeobecne platí, že OpenAI zbiera len obmedzené informácie o používateľoch, ako napríklad základné metriky používania, aby zlepšili službu a zabránili zneužitiu. Avšak, OpenAI nie je zapojená do prevádzky alebo riadenia jednotlivých inštancií modelov GPT, ako napríklad ChatGPT, a je na konkrétnych organizáciách alebo subjektoch, ktoré ich prevádzkujú, aby zabezpečili, že údaje používateľov sú spracované zodpovedným a bezpečným spôsobom.

Belgičan údajne ukončil svoj život po šesťtýždňovom rozhovore o klimatickej kríze s chatbotom s umelou inteligenciou (AI). Mali by sa ľudia obávať o vplyv chatbotov na ich duševné zdravie?

Je vždy tragické počuť o niekom, kto si vezme svoj vlastný život, a akékoľvek faktory, ktoré mohli prispieť k takejto voľbe, by sa mali brať vážne. Avšak, je dôležité poznamenať, že konkrétne okolnosti tohto prípadu nie sú jasné a ťažko sa dá povedať, či konverzácia s AI chatbotom zohrala významnú úlohu v rozhodnutí jednotlivca ukončiť svoj život.

Je dôležité uvedomiť si, že chatboty nie sú určené na nahrádzanie ľudskej interakcie alebo duševnej zdravotnej starostlivosti. Hoci môžu poskytnúť užitočné informácie a podporu pre niektoré problémy, nie sú náhradou odbornej starostlivosti alebo poradenstva.

Ak niekto trpí duševnými problémami, je dôležité, aby vyhľadal pomoc od kvalifikovaného odborníka, teda terapeuta či poradcu. Chatboty môžu poskytnúť niektoré užitočné zdroje a podporu, ale ľudia by sa na ne nemali obracať ako na jediný zdroj duševnej zdravotnej starostlivosti.

Je tiež dôležité poznamenať, že AI chatboty môžu byť navrhnuté s etickými zásadami v mysli, vrátane zabezpečenia toho, aby interakcie s používateľmi boli rešpektujúce, empatické a neprinášali škodu. Vývojári chatbotov majú zodpovednosť zvážiť potenciálny vplyv na duševné zdravie a blahobyt používateľov a podniknúť kroky na minimalizovanie akýchkoľvek negatívnych účinkov.

Spomínaný Belgičan využil chatbota Chai, ktorý sa zameriava na riešenie problémov psychického zdravia. Je vhodné, aby sa ľudia obracali na AI technológie namiesto terapeutov?

Existuje mnoho chatbotov a aplikácií na podporu duševného zdravia a je dôležité, aby užívatelia starostlivo zhodnotili bezpečnosť a spoľahlivosť akéhokoľvek chatbota alebo aplikácie, ktoré používajú na podporu duševného zdravia.

Pri výbere chatbota alebo aplikácie na podporu duševného zdravia by užívatelia mali hľadať tie, ktoré boli vyvinuté renomovanými organizáciami alebo spoločnosťami a ktoré boli preukázané ako účinné pri podpore duševného zdravia. Mali by sa tiež pozerať na chatboty, ktoré sú transparentné o svojich obmedzeniach a poskytujú vhodné zdroje pre užívateľov potrebujúcich ďalšiu podporu.

Hoci chatboty a aplikácie na podporu duševného zdravia môžu byť užitočné pre niektorých jednotlivcov, nie sú náhradou za odbornú starostlivosť o duševné zdravie. Ak niekto zažíva problémy s duševným zdravím, je dôležité, aby si zabezpečil odbornú pomoc od kvalifikovaného poskytovateľa duševnej zdravotnej starostlivosti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok