Inovácia v oblasti podpory duševného zdravia: Absolvovali by ste terapiu s chatbotom?

ta3/NF
13.4.2023 06:00

Zdieľali by ste svoje psychické problémy s Alexou alebo Siri? Systémy poháňané softvérom umelej inteligencie sú čoraz viac sofistikovanejšie a začínajú poskytovať podrobné odpovede. Budú však chatboti niekedy natoľko podobní ľuďom, aby sa stali efektívnymi terapeutmi?

Inovácia v oblasti podpory duševného zdravia: Absolvovali by ste terapiu s chatbotom?
Profimedia

Počítačová programátorka a zakladateľka americkej chatbotovej aplikácie Replika Eugenia Kuydaová hovorí, že používateľom ponúka "spoločníka AI (z angl. skratka pre artificial intelligence = umelá inteligencia), ktorý je tu vždy pre vás, aby načúval a bol na vašej strane". Aplikácia bola spustená v roku 2017 a má viac ako dva milióny aktívnych používateľov. Každý má jedinečného chatbota vytvoreného špeciálne pre jeho potreby. Používatelia si tiež môžu navrhnúť pre svojho chatbota osobného avatara, píše britský spravodajský web BBC.

Manželský poradca

Kuydaová hovorí, že aplikácia je používaná od autistických detí, ktorým pomáha navodiť si ľudské interakcie, až po dospelých, ktorí sú jednoducho osamelí a potrebujú priateľa. Iní Repliku využívajú, aby si precvičili pracovné pohovory či rozhovory o politike, dokonca aj ako manželského poradcu. I keď je aplikácia navrhnutá predovšetkým na to, aby suplovala priateľa či spoločníka, zároveň môže napomôcť duševnému zdraviu, napríklad tým, že umožní vybudovať si lepšie návyky a znížiť úzkosť.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) žije na svete takmer miliarda ľudí s duševnou poruchou. WHO uviedla, že "len malý zlomok ľudí v núdzi má prístup k efektívnej, dostupnej a kvalitnej starostlivosti o duševné zdravie". Ak vás trápia psychické problémy, v prvom rade by ste mali navštíviť odborníka. Samozrejme, nárast počtu chatbot terapeutov môže mnohým ľuďom ponúknuť vítanú pomoc.

Doktor a člen Britskej psychologickej spoločnosti Paul Marsden tvrdí, že aplikácie, ktorých cieľom je zlepšiť duševnú pohodu, môžu pomôcť, ale iba ak ľudia nájdu tú správnu a využijú ju s rozumom. "Existuje okolo 300 aplikácií len pre zlepšenie úzkostných stavov, tak ako máte vedieť, ktorú použiť?" pýta sa lekár. Podľa Marsdena by mali byť vnímané iba ako doplnok ku klasickej, osobnej terapii. "Konsenzus je, že aplikácie nenahrádzajú ľudskú terapiu," pokračuje.

Zároveň dodal, že je nadšený z možností, ktoré ponúka AI pri zefektívňovaní terapeutických chatbotov. "Podpora duševného zdravia je založená na terapii rozprávaním a rozprávanie je to, čo robia chatboty," povedal. Zdôrazňuje skutočnosť, že popredné spoločnosti zaoberajúce sa četovacími robotmi s umelou inteligenciou, ako napríklad OpenAI - stojaca za nedávnou novinkou ChatGPT, otvárajú dvere k svojim technológiám ostatným. Replika ju už používa.

Nezdravé vzťahy s chatbotom

Čo však nastane, ak sa vzťah človeka s ich chatbot terapeutom stane nezdravým? Aplikácia Replika sa vo februári dostala na titulky novín, keď sa ukázalo, že niektorí používatelia viedli explicitné rozhovory so svojím chatbotom.

Správy sa objavili po tom, čo firma Luka stojaca za Replikou, aktualizovala svoj systém AI, aby zabránila takýmto sexuálnym výmenám. Nie všetci používatelia boli so zmenou spokojní. Jeden z nich opísal svoju skúsenosť na sociálnej platforme Reddit. "Ľudia, ktorí našli útočisko pred osamelosťou, a uzdravili sa prostredníctvom intimity, zrazu zistili, že je umelá nie preto, že by bola AI, ale preto, že ju ovládali ľudia."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok