Svet sa obáva rizík, ktoré predstavuje umelá inteligencia. Čo na to chatbot ChatGPT?

ta3/Alžbeta Múcsková
18.4.2023 00:00

Umelá inteligencia je čoraz častejšou súčasťou našich životov. O to viac narastajú obavy, či je jej používanie bezpečné. Od otázok súkromia po etické dilemy, riziká týchto technológií nemožno ignorovať. Niektorí politici a odborníci vyslovili obavy z rýchlo sa zlepšujúcej technológie. Na to, ako sa vyhnúť hrozbám pri práci s umelou inteligenciou, sme sa pýtali chatbota ChatGPT.

Svet sa obáva rizík, ktoré predstavuje umelá inteligencia. Čo na to chatbot ChatGPT?
Profimedia

Sú chatboty pre ľudí nebezpečné?

Chatboty samy o sebe nie sú pre ľudí nebezpečné. Naopak, ak sú navrhnuté a používané vhodne, môžu poskytnúť širokú škálu výhod a podpory pre používateľov. Napríklad môžu poskytovať informácie, pomoc a podporu pre rôzne problémy, vrátane duševného zdravia, zákazníckej podpory a vzdelávania.

Avšak, podobne ako pri akejkoľvek technológii, chatboty môžu mať potenciál spôsobiť škodu, ak nie sú navrhnuté alebo používané zodpovedne. Napríklad chatboty, ktoré sú navrhnuté na šírenie dezinformácií alebo manipuláciu s používateľmi, môžu byť škodlivé. Navyše, chatboty, ktoré nie sú správne trénované alebo testované, môžu poskytnúť používateľom nepresné alebo škodlivé odpovede.

Riziko škody z chatbotov je všeobecne nízke, ak sú navrhnuté a používané eticky a zodpovedne. Vývojári chatbotov majú zodpovednosť zvážiť potenciálne riziká a výhody svojich výtvorov a prijať opatrenia na minimalizáciu akýchkoľvek negatívnych účinkov na používateľov. Používatelia tiež majú zodpovednosť používať chatboty zodpovedne a byť si vedomí obmedzení a potenciálnych rizík spojených s interakciou s AI chatbotmi.

Dôveruj, ale preveruj

Čo znamená, že ľudia majú používať chatboty zodpovedne?

Používanie chatbotov zodpovedne znamená byť si vedomý potenciálnych rizík a obmedzení spojených s interakciou s nimi a používať ich tak, aby sme rešpektovali nielen technológiu, ale aj iných používateľov. Tu sú niektoré príklady zodpovedného používania chatbotov:

  • Používanie chatbotov na ich určený účel: Chatboty sú navrhnuté na konkrétne účely, ako je poskytovanie zákazníckej podpory alebo podpora duševného zdravia. Je dôležité používať chatboty iba na ich určený účel a nepokúšať sa riešiť úlohy alebo problémy, ktoré nie sú určené pre chatbota.
  • Byť si vedomý obmedzení chatbotov: Chatboty majú obmedzenia v schopnostiach pochopiť komplexné alebo nuansované konverzácie a nemusia byť schopné poskytnúť rovnakú mieru empatie alebo porozumenia ako človek. Je dôležité mať to na pamäti pri interakcii s chatbotmi a nepovažovať ich za schopné vyriešiť všetky problémy alebo poskytnúť všetky odpovede.
  • Poskytovanie presných a vhodných informácií: Pri interakcii s chatbotmi je dôležité poskytovať presné a vhodné informácie, aby chatbot mohol poskytnúť najlepšiu možnú odpoveď. Je dôležité sa vyvarovať poskytovaniu citlivých alebo osobných informácií, ktoré by mohli byť použité na zlý úmysel.
  • Dodržiavanie rešpektu k chatbotom: Chatboty sú navrhnuté tak, aby simulovali ľudskú konverzáciu, ale nie sú ľudské. Je dôležité rešpektovať chatboty a vyhnúť sa ich použitiu na zlý úmysel alebo škodlivé účely.

Celkovo zodpovedné používanie chatbotov zahŕňa byť si vedomý ich schopností a obmedzení, používať ich na ich určený účel, poskytovať presné a vhodné informácie a rešpektovať ich.

Mali by ľudia veriť všetkému, čo chatboty hovoria alebo píšu? Ako si môžu vybrať, ktoré informácie sú dôveryhodné?

Nie, ľudia by nemali nutne veriť všetkému, čo chatboty hovoria alebo píšu. Hoci môžu poskytnúť užitočné informácie a podporu, nie sú neomylní a niekedy môžu poskytnúť nepresné alebo zavádzajúce informácie.

Aby sme určili, ktoré informácie sú dôveryhodné, používatelia by mali zvážiť zdroj informácií a kontext, v ktorom sú poskytované. Niekoľko otázok, ktoré si môžu položiť pri hodnotení dôveryhodnosti informácií poskytnutých chatbotom, zahŕňa:

  • Je chatbot poskytovaný renomovaným zdrojom? Zvážte zdroj chatbota a to, či ho poskytuje renomovaná organizácia alebo spoločnosť.
  • Je informácia v súlade s inými spoľahlivými zdrojmi? Skontrolujte informácie poskytnuté chatbotom v porovnaní s inými spoľahlivými zdrojmi, ako sú novinové články, vládne webové stránky alebo akademický výskum.
  • Poskytuje chatbot zdroje alebo citácie pre svoje informácie? Hľadajte chatboty, ktoré poskytujú zdroje alebo citácie pre svoje informácie, pretože to môže pomôcť overiť ich presnosť.
  • Poskytuje chatbot vyvážené a objektívne informácie? Zhodnoťte, či chatbot poskytuje vyvážené a objektívne informácie alebo či podporuje konkrétnu agendu alebo pohľad.
  • Je chatbot transparentný voči svojim obmedzeniam? Zvážte, či je chatbot transparentný voči svojim obmedzeniam a oblastiam, kde nemusí byť schopný poskytnúť presné alebo úplné informácie.

Je dôležité, aby používatelia pristupovali k informáciám poskytnutým chatbotmi kriticky a hodnotili ich na základe viacerých zdrojov a kontextových faktorov. Ak máte pochybnosti, používatelia by mali hľadať ďalšie informácie alebo požiadať o radu kvalifikovaného profesionála.

Anketa

Používate chatbotov s umelou inteligenciou? Napríklad ChatGPT, Bing Chat, Jasper, YouChat či iné...

Nie
- %
Áno
- %
Celkovo hlasov: 78
Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok