Museli začať od piky. Tri príbehy ukrajinských utečencov, ktorým sa život otočil naruby

ta3 Samuel Drozda
18.4.2023 06:00

Keď sa Anastacia Kozminova a Oleksiy Danko vo februári 2022 prebudili na zvuk bombardovania, okamžite sa rozhodli opustiť Ukrajinu. Pripojili sa k približne ôsmim miliónom ukrajinských utečencov, ktorí si po úteku pred vojnou museli nájsť bezpečné miesto na život a prácu, píše BBC.

Museli začať od piky. Tri príbehy ukrajinských utečencov, ktorým sa život otočil naruby
Profimedia

Julia pracuje ako krajčírka

Julia odišla z Ukrajiny tri mesiace po začiatku vojny. Sponzora si našla v meste Nottingham, a tak sa so svojimi dvoma dcérami a psom vybrali na trojdňovú cestu do Anglicka. Doma na Ukrajine viedla úspešnú firmu so svadobnými šatami, jej sponzor teda navrhol, aby sa pokúsila tento biznis znovu rozbehnúť. "Je to šialený nápad, ale myslím, že to môžem skúsiť... moja profesia je môj život," povedala.

Kamarát Juliinho manžela, ktorý išiel autom do Anglicka, jej doviezol šijací stroj, látky aj figuríny. "Nie je to jednoduché, pretože systém podnikania v Anglicku je iný, nie je to ako na Ukrajine," povedala Julia. 

Hoci sa pokúšala rozbehnúť biznis so svadobnými šatami, nedarilo sa jej, a tak sa rozhodla využiť svoje schopnosti a vášeň a zamestnala sa ako krajčírka na plný úväzok. Hovorí, že aj keď je sklamaná, že nemôže ďalej podnikať, je so svojím novým životom spokojná. "Máme pekné miesto na bývanie, dobrú prácu, rodinu. Robím to, čo ma baví, takže môžem povedať, že som šťastná." Hovorí, že o nejaký čas sa opäť pokúsi rozbehnúť svoje podnikanie.

Polina založila školu tanca

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, Polina Salabyová sa pripravovala s deťmi vo svojej tanečnej škole na súťaž. "Začala sa vojna a všetko, čo som si naplánovala, viac nedávalo zmysel," povedala inštruktorka tanca. Polina žila vtedy vo Ľvove vedľa továrne na tanky. Rýchlo si uvedomila, že sa stane cieľom ruského ostreľovania. Nasledujúce ráno odišla do Poľska a o mesiac neskôr sa presťahovala za sestrou, ktorá už niekoľko rokov žila v Kanade.

Polina sa najprv zamestnala ako personalistka, ale jej túžbou bolo ďalej učiť tanec. Prenajala si teda priestor a založila Polli's Dance, kde učí kanadské deti a deti ďalších ukrajinských utečencov. "S deťmi cítim takú výmenu energie," povedala. "Je to niečo, čo ma robí šťastnou."

"Bolo to naozaj psychicky ťažké, pretože ste stále súčasťou Ukrajiny, ale ste tu v Kanade, kde je to veľmi odlišné," povedala. "Musíte niečo urobiť, musíte zamestnať svoju myseľ, aby ste sa cítili lepšie," dodala inštruktorka.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok