Ruská smrteľná stopa: Na Ukrajine je mínami posiata plocha väčšia ako Anglicko a Wales dohromady

ta3/dp
16.4.2023 06:00

Predpokladá sa, že na území Ukrajiny je posiata nášľapnými mínami plocha s veľkosťou 174-tisíc kilometrov. Čo tvorí územie väčšie ako Anglicko, Wales a Severné Írsko dohromady.

vojak mína 1140 (TASR)
TASR

Vo vojnou zmietanej Charkovskej oblasti sa vedľa hnedých, neúrodných polí, ktoré boli kedysi frontovými líniami, občas objavia varovné značky, píše BBC. V Charkovskej oblasti sa našlo viac nášľapných mín ako kdekoľvek inde na Ukrajine. Táto časť severovýchodnej Ukrajiny v blízkosti ruských hraníc bola za posledný rok okupovaná aj oslobodená.

24. februára 2022 Rusko spustilo svoju inváziu v plnom rozsahu a zmocnilo sa častí územia v regióne Charkov, pričom sa pokúsilo dobyť aj samotné mesto Charkov. Hrozilo, že Rusi by do mája prehrali boj o druhé najväčšie mesto Ukrajiny a do septembra by boli zasiahnutí ukrajinskou protiofenzívou. Rusi preto nasadili nášľapné míny na obranu svojich pozícií a spomalenie ukrajinských jednotiek. Po náhlom odchode zanechali za sebou smrteľnú stopu. 

V malom mestečku Balakleja na pozemku vedľa obytného domu našiel tím Oleksandra Remenetsa už šesť protipechotných mín. V okolí ich predtým odhalili okolo 200. "Rodina mi volá každé ráno, aby som si dával pozor, kade chodím," hovorí. "Jeden z našich chlapov prišiel minulý rok o nohu." Deň potom, čo sa s ním rozprávala redakcia BBC, ďalšieho člena jeho tímu zranila mína.

Odmínovačov nazývajú hrdinami

Podľa štátnej pohotovostnej služby bolo len v Charkovskej oblasti od septembra zranených 121 civilistov, 29 ich bolo zabitých. V oblasti sa našlo viac ako 55-tisíc výbušnín. Odmínovačov, ako je Oleksandr, nazývajú regionálne úrady "hrdinami", ale ich úsilie je veľmi spomalené obrovským rozsahom problému.

Ich žiadaným úlovkom sú takzvané motýlie míny, najrozšírenejšie v okolí. Sú len okolo osem centimetrov široké a majú tvar vrtule. Medzinárodné právo ich zakazuje pre to, že sa dajú ťažko rozlíšiť a môžu ľahko zraniť a zabiť civilistov. To nezabránilo Rusom ich použitiu v tejto vojne. 

Keď Serhij pomáhal kamarátovi nakladať jeho auto malým žeriavom, nevenoval veľkú pozornosť neďalekému stromu. Keď k nemu pristúpil, zistil, že padá po výbuchu dozadu. "Myslel som si, že možno vybuchla pneumatika," spomína z nemocničného lôžka v neďalekom meste Izium. "Potom som sa pozrel na nohu a zistil som, že mi chýbajú prsty a noha krváca."

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok