Museli začať od piky. Tri príbehy ukrajinských utečencov, ktorým sa život otočil naruby

ta3 Samuel Drozda
18.4.2023 06:00

Keď sa Anastacia Kozminova a Oleksiy Danko vo februári 2022 prebudili na zvuk bombardovania, okamžite sa rozhodli opustiť Ukrajinu. Pripojili sa k približne ôsmim miliónom ukrajinských utečencov, ktorí si po úteku pred vojnou museli nájsť bezpečné miesto na život a prácu, píše BBC.

Museli začať od piky. Tri príbehy ukrajinských utečencov, ktorým sa život otočil naruby
Profimedia

Právnička a farmaceut upratujú

Utečenci z Ukrajiny sú rozptýlení po celom svete, a ako píše portál BBC, sú nútení hľadať spôsob, ako si zarobiť na živobytie v úplne novom prostredí. Kozminova a Danko prišli do Veľkej Británie, kde našli ľudí, ktorí sú "srdeční" a podporujú ich. Nájsť si prácu bolo však podľa nich ťažké, a tak rozbehli vlastný biznis.

Anastacia pracovala na Ukrajine ako právnička, Oleksiy bol kvalifikovaným farmaceutom. Aby si privyrobili, okrem svojich prác dokonca chemicky čistili nábytok. Keď sa 24. februára 2022 začalo bombardovanie, Anastacia hneď vedela, že nechce žiť vo vojnovej zóne. Pár mal priateľov, ktorí sa presťahovali do Anglicka, a tak na Facebooku požiadali o sponzora (pozn. red. sponzormi sa myslia ľudia zapojení do britskej schémy pomoci Domovy pre Ukrajinu). Nakoniec sa im podarilo z Ukrajiny odísť a presťahovať sa do mesta Southport v kraji Merseyside.

"Bolo to pre nás naozaj ťažké obdobie," povedala Anastacia. "Prestala som si robiť make-up, nechty, vlasy... Potrebovala som šesť mesiacov na osvieženie, aby som pochopila, že som v bezpečí." Anastacia sa snažila nájsť si prácu ako právnička, no keďže Spojené kráľovstvo má iný právny systém, nepodarilo sa jej to. Manželia sa tak rozhodli využiť svoje schopnosti a začali podnikať v čistení nábytku.

Dali si vytlačiť niekoľko letákov a boli prekvapení, keď im začali volať ľudia s prosbou o vyčistenie vecí, ktoré v skutočnosti špinavé neboli. "Raz išiel Oleksiy vyčistiť malú pohovku k panej, ktorá nám dala krásne kvety, pretože nás chcela podporiť. Pomohla nám napriek svojim ťažkostiam, bola naozaj srdečná," vysvetlila Anastacia, ktorá dúfa, že budú s manželom môcť ďalej pokračovať v podnikaní. "V Anglicku máme iný život, máme príležitosť rozvíjať sa a rásť," uviedla Ukrajinka.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok