Putin vládne bez oponenta. Čo sa stalo s lídrami ruskej opozície?

ta3/Samuel Drozda
12.4.2023 00:00

Ruský prezident Vladimir Putin momentálne vládne Rusku prakticky bez oponenta. Mnohí z kritikov, ktorí v minulosti odmietali vládu šéfa Kremľu, sú buď v exile, vo väzení, alebo v niektorých prípadoch po smrti, píše BBC. Kto sú títo kritici a kde sa teraz nachádzajú?

Putin vládne bez oponenta. Čo sa stalo s lídrami ruskej opozície?
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Na samom začiatku Putin ovládol a "vycvičil" mocných ruských oligarchov – nesmierne bohatých ľudí s politickými ambíciami, píše web BBC. Michail Chodorkovskij, kedysi šéf ruského ropného gigantu Jukos, bol v roku 2003 zatknutý a strávil 10 rokov vo väzení za daňové podvody a krádeže potom, ako zafinancoval opozičné strany. Po prepustení z väzenia Chodorkovskij opustil Rusko. Boris Berezovskij, ďalší oligarcha, ktorý dokonca pomohol Putinovi dostať sa k moci, sa s ním rozišiel a neskôr v roku 2013 v exile Spojenom kráľovstve zomrel. Údajne malo ísť o samovraždu.

Alexej Navaľnyj

Jednoznačne najvýznamnejším opozičným politikom v Rusku je teraz Alexej Navaľnyj. Politik z väzenia obvinil Putina, že vo svojej "zločineckej a agresívnej“ vojne chce zavraždiť státisíce ľudí. Navaľného otrávili v auguste 2020 počas cesty na Sibír novičokom, vojenskou nervovoparalytickou látkou, ktorá ho takmer zabila. Jeho návrat do Ruska v januári 2021 nakrátko vyburcoval opozičných demonštrantov, no politika následne zatkli za podvod a pohŕdanie súdom. Momentálne je vo väzení, kde si odpykáva deväťročný trest.

V roku 2010 sa Navaľnyj aktívne zapájal do masových protivládnych protestov. Hlavný politický nástroj Navaľného, Nadácia boja proti korupcii (FBK), odhalila viacero korupčných prípadov a prilákala milióny ľudí. V roku 2021 ju vyhlásili za extrémistickú. Navaľnyj opakovane označil obvinenia z korupcie za politicky motivované. Mnohí z jeho spolupracovníkov sa dostali pod tlak bezpečnostných služieb a niektorí utiekli do zahraničia, vrátane bývalého šéfa FBK Ivana Ždanova, bývalého najvyššieho právnika FBK Lyubova Sobola a väčšiny šéfov rozšírenej siete Navaľného kancelárií po celom Rusku. Navaľného pravá ruka Leonid Volkov opustil Rusko, keď sa proti nemu v roku 2019 začalo konanie o praní špinavých peňazí.

Iľja Jašin

Ďalším kľúčovým kritikom Putina za mrežami je Iľja Jašin, ktorý ostro kritizuje ruskú inváziu na Ukrajinu. V priamom prenose na YouTube v apríli 2022 vyzval na vyšetrenie možných vojnových zločinov spáchaných ruskými silami na Ukrajine a označil prezidenta Putina za "najhoršieho mäsiara v tejto vojne". Tento priamy prenos viedol k osem a polročnému väzeniu pre Jašina za porušenie zákona proti šíreniu "zámerne nepravdivých informácií" o ruskej armáde. Tento zákon prešiel parlamentom krátko po tom, ako Rusko 24. februára 2022 napadlo Ukrajinu. Jašin sa začal angažovať v politike v roku 2000, keď mal 17 rokov.

V roku 2017, po rokoch opozičného aktivizmu, bol Jašin zvolený za predsedu okresnej rady Krasnoselskij v Moskve, kde naďalej kritizoval Kremeľ. V roku 2019 strávil viac ako mesiac za mrežami za aktivitu v protestoch proti odmietnutiu úradov zaregistrovať nezávislých a opozične zmýšľajúcich kandidátov do volieb do moskovskej mestskej rady.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok