Politici rozbiehajú hon na voliča: Matovič stavil na debaty bez urážok, SASKA na temné bilbordy

ta3/Henrieta Mihalková
18.4.2023 15:00

Kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré majú byť na jeseň 2023, sa síce ešte oficiálne nezačala, no politické strany nestrácajú čas. Bilbordové plochy postupne zapĺňajú známe tváre a rozbiehajúcu sa súťaž o voliča už cítiť aj na sociálnych sieťach. Nové strany, logá, vynovené názvy či heslá naznačujú, že okrem najdrahšej a najdlhšej kampane sa politici budú snažiť byť aj kreatívnejší ako naposledy.

Politici rozbiehajú hon na voliča: Matovič stavil na debaty bez urážok, SASKA na temné bilbordy
ta3/mš

Matovičove debaty bez urážok

Krajinu brázdi aj predseda OĽANO Igor Matovič. Pod heslom Bez ochranky - slobodná debata bez urážok už navštívil viaceré okresné mestá na východnom a severnom Slovensku. Zamieril do miest Levoča, Spišská Nová Ves, Veľký Krtíš, Michalovce, Lučenec, Revúca, Poltár, Čadca či Kysucké Nové Mesto. Na diskusiu do Kežmarku prišla Matoviča konfrontovať aj Lívia Pavlíková, ktorá tvorila obsah pre konšpiračný Kulturblog. 

Predseda vládneho OĽANO, ktoré vyhralo parlamentné voľby 2020 so ziskom vyše 25 %, už teraz na debatách sľubuje, že do budúcej vládnej koalície vstúpi len s podmienkou vyplatenia odmeny 500 eur každému, kto sa 30. septembra 2023 zúčastnil volieb. Na bilbordoch sa Matovič zase chváli schváleným 200-eurovým bonusom na každé dieťa do 18 rokov. V sobotu na tlačovej konferencii Matovič s poslancami predstavili daňovú reformu, ktorej súčasťou by mohlo byť, aby matky s deťmi do 15 rokov a mladí ľudia do 25 rokov nemuseli platiť daň z príjmu.

Hegerovi Demokrati

S kampaňou sa zatiaľ príliš neponáhľala strana premiéra Eduarda Hegera Demokrati, do ktorej si vzal viacerých ministrov vrátane Jaroslava Naďa, Rastislava Káčera, Karla Hirmana, Jána Budaja, ale aj poslancov Miroslava Kollára, Kristiána Čekovského a aktivistku Andreu Cocherovú. 

Trio Heger, Naď, Cocherová sa stretli s publikom na diskusnom večere v Košiciach na konci marca. Slabšiu aktivitu v rámci domácej politiky pripomenula premiérovi aj satirická stránka Zomri počas jeho zahraninčej návštevy v Kyjeve s ministrom Naďom, kam zamierili po odovzdaní stíhačiek MiG-29.

Na bilbordoch Demokratov bolo v čase vzniku článku vidno zväčša len dočasne povereného predsedu vládu so slovami "Demokracia a slušnosť zvíťazí. Nestrácajme nádej".

Pomalší rozbeh Demokratov sme sledovali aj na ich webovej stránke, kde do 17. apríla na návštevníkov okrem animovaného loga čakali len symboly s možnosťou prekliku na ich sociálne siete. O tom, kto je kto v strane Demokrati sme písali v tomto článku. Demokrati aktualizovali začiatkom týždňa svoj web o volebných lídrov s vizitkami, pričom medailón premiéra Hegera sa začína slovami "Manžel, otec, premiér".

Svojich podporovateľov zároveň vyzývajú prispieť im na kampaň. "Sme 100 %-ne nezávislá strana s transparentným financovaním. Len vďaka vašim darom môžeme plne pracovať na tom, aby sa Slovensko posúvalo vpred," píšu Demokrati. Na web pribudli už aj stanovy strany či programové piliere.

Demokrati_web_17/04 smedemokrati.sk
smedemokrati.sk smedemokrati.sk

Uhríkovci lákajú na odmenu

Na voľby 2023 sa pripravuje aj hnutie Republika, ktoré na svojom webe zriadilo rovnomennú podstránku a predčasné parlamentné voľby označuje za kľúčové. Politický projekt odídencov od Mariana Kotlebu má v pláne "postrážiť hlasy vo voľbách" a zabrániť tak ich údajnému falšovaniu. Vysvetlenie, z čoho pramení podozrenie na manipuláciu či falšovanie predchádzajúcich volieb, na podstránke neuvádza. 

Hnutie Milana Uhríka pripravuje paralelné spočítavanie odovzdaných hlasov. Na návštevníkov stránky apeluje nedovoliť, aby voľby ukradli politickí podvodníci a vyzýva ich prihlásiť sa do volebných komisií. Dôvodom, pre ktorý by sa ľudia mali do komisií prihlásiť, je podľa Republiky spojenie príjemného s užitočným, keďže za účasť v komisiách je vyplácaná odmena.

Hnutie_republika_web_17_04 hnutie-republika.sk

Danko vstáva z popola

Mimoparlamentná SNS si drží posledné dva mesiace v prieskumoch stabilné štyri percentá. Z bilbordov sa už pozerá s rôznymi výrazmi v tvári aj Andrej Danko. Po tom, ako sa Slovenská národná strana, ktorej šéfuje, nedostala pred troma rokmi do parlamentu, je, ako píše, "Pripravený pracovať pre Slovensko". 

Ďalšie z hesiel, s ktorými sa prezentuje na reklamných plochách je "Spojme sa pre Slovensko". Šéf národniarov už stihol na tlačovej konferencii oznámiť, že do volieb pôjde spoločne so stranou Život - Národná strana. Rokovania avizoval aj s ďalšími.

SNS_Andrej_Danko_web_17_04 sns.sk

V rebríčku Transparency International Slovakia (TIS) o doteraz najtransparentnejšej kampani sa na prvom mieste umiestnila Sulíkova strana. Ako organizácia upozorňuje, vzhľadom na to, že poslanci národnej rady schválili termín volieb osem mesiacov pred voľbami, zrejme pôjde o doteraz najdrahšiu a najdlhšiu kampaň.

"Špecifické okolnosti ešte väčšmi obnažili dieru v súčasnej legislatíve, ktorá predpisuje transparentné účty až v oficiálnej kampani, ktorá sa začne v lete. Dovtedy tak strany môžu minúť milióny eur bez účinnej verejnej kontroly. Oceňujeme preto prístup siedmich strán (SaS, PS, OĽaNO, Demokrati, Sme rodina, Smer a SNS), ktoré si aj nad rámec zákona transparentný účet už založili. Ostatní by ich mali čím skôr nasledovať," uviedla na Facebooku TIS ešte začiatkom apríla.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok